Za projekte u kulturi 300.000 km

Srna
Foto: SRNA

BANjALUKA- Ministarstvo prosvjete i kulture obezbijediće 330.000 KM za realizaciju četiri strateška projekta koja su obuhvaćena aktuelnom kulturnom politikom ovog ministarstva. Informaciju o izdvajanju sredstava za implementaciju aktivnosti utvrđenih Strategijom razvoja kulture Republike Srpske 2017-2022 usvojila je Vlada Republike Srpske na današnjoj sjednici.

Drugom fazom realizacije projekta "Kultura bez barijera" koji podrazumijeva uklanjanje fizičkih barijera, odnosno omogućavanje pristupa ustanovama kulture licima sa invaliditetom, biće obuhvaćeno 16 ustanova kulture iz Srebrenice, Srpca, Broda, Teslića, Trebinja, Šipova, Bratunca, Novog Grada, Ugljevika, Vlasenice i Zvornika. Sredstva obezbijeđena za ovaj projekat iznose 200.000 KM, dok će preostala sredstva biti raspoređena na još tri projekta, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Riječ je o sufinansiranju kampanje "Čitajmo zajedno", koju Ministarstvo prosvjete i kulture organizuje s ciljem popularizacije i promocije književnosti i kulture čitanja, uz naročito vođenje brige o srpskom jeziku i književnosti. Konferencija o zaštiti i promociji kulturnog nasljeđa "Nasljeđe i identitet" biće organizovana s ciljem jačanja kulturnog identiteta i prepoznatljivosti, kako Republike Srpske, tako i šireg prostora.

Tu je i projekat otkupa knjiga za biblioteke, koji će ove godine biti realizovan na dva načina.

Pored redovnog otkupa najkvalitetnijih izdanja od domaćih izdavača, dio sredstava biće namijenjen da biblioteke direktno popunjavaju fondove potrebnim publikacijama, posebno kapitalnim izdanjima i izuzetno vrijednim publikacijama poput foto-monografija i sličnih izdanja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana