Za odbranu od poplava 55 miliona evra

Milijana Latinović
Za odbranu od poplava 55 miliona evra

Banjaluka - Za projekat hitne pomoći i zaštite od poplava u RS, koji realizuje Vlada Srpske, obezbijeđeno je 55 miliona evra iz kredita Evropske investicione banke (EIB).

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da je do sada potpisano 25 ugovora za 45 projekata.

Naglašavaju da je realizacija projekta planirana u periodu od 2011. do 2016. godine i to na teritoriji 22 grada i opštine u RS.

- Završena je zaštita od erozije na rijeci Vrbanji u Čelincu, zatim regulacija rijeke Križevice kod Bratunca, kanala Janjica i glavnog obodnog kanala u Bijeljini - rekli su u ministarstvu.

Dodaju da je obavljena i primopredaja radova u vezi sa  popravkom mosta Ukrina, zatim čišćenje kanala na području opštine Gradiška, izgradnja mosta na željezničkom prelazu Gornja Inja u Srpcu, izgradnja zida na vodotoku Sana -  Gomjenica - Tukovi, čišćenje obodnog kanala u Šamcu i mnogi drugi.

- Projektna dokumentacija je pripremljena za izgradnju zaštitnog nasipa dužine 1,2 kilometra i uređenje osnovnog korita rijeke Bosne uz naselje Bare u Doboju, kao i za regulaciju protoka obodnog kanala Liješanj u dužini od dva kilometra - rekli su u ministarstvu.

Ističu da je u toku i priprema dokumentacije za zaštitu naselja Dobor u Modriči, kao i uređenje vodnog režima rijeke Vrbanje u naselju Česma.

- Do sada su realizovane 83 mjere od 134 predviđene ugovorom i 10 novih naknadno odobrenih od strane EIB-a - rekli su u ministarstvu i dodali da je od ugovorenih 45,71 milion KM realizovano 33,75 miliona maraka.

Pomoćnik direktora "Voda Srpske" Slaviša Savić ističe da su poplave iz 2010. i 2014. godine u Srpskoj ostavile direktnu i indirektnu štetu koja iznosi oko dvije milijarde maraka.

- S ciljem pronalaska rješenja za sanaciju nastale štete, nadležne institucije na području cijele BiH napravile su akcioni plan kako sanirati nastalu štetu i zaštititi ugrožena područja u narednom periodu - rekao je Savić.

Dodaje da su na području Srpske najugroženiji njeni sjeverni dijelovi u slivu rijeke Save sa pritokama od Drine do Une.

- Većina područja ima izgrađene sisteme odbrane od poplava koje je potrebno obnoviti. Područje Semberije je vrlo ugroženo. Iako imamo izgrađen savski nasip, nemamo drinski. Visok stepen ugroženosti je i na području Dervente, Šamca i Prijedora - kazao je Savić.

Dodaje da je jedan od važnijih projekata koji će biti realizovan izgradnja crpnih stanica na rijeci Savi, koje će značajno doprinijeti zaštiti stanovništva naseljenog uz ovu rijeku i njihove imovine.

Svjetska banka

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da su pokrenute aktivnosti na pripremi projekta hitnih mjera zaštite od poplava koje finansira Svjetska banka.

- U toku ove godine počeće i izgradnja nasipa za zaštitu šireg područja Bijeljine od poplava u vrijednosti od 13,8 miliona dolara, koje obezbjeđuje Svjetska banka - rekli su u ministarstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana