Za obnovu Pravoslavnog hrama u Otišiću prikupljeno 80.000 KM

srna
Foto: SRNA

VRLIKA - Za obnovu hrama Svetog arhangela Mihaila i parohijskog doma u vrličkom srpskom selu Otišić u Dalmaciji do sada je prikupljeno oko 80.000 KM, rekao je Srni jedan od inicijatora obnove Milan Jovčić.

"Novčana sredstva smo prikupili, zahvaljujući brojnim priložnicima iz cijelog svijeta. Svaki dan javljaju nam se oni koji žele da uzmu učešće u obnovi, što pokazuje da je obnova Hrama u Otišiću sabrala Srbe iz cijelog svijeta i ujedinila ih, ali i poslala poruku da ne zaboravljamo naš zavičaj", kaže Jovčić.

On ističe da se kompletna akcija vodi uz blagoslov NJegovog preosveštenstva episkopa dalmatinskog Nikodima.

"Sa radovima počinjemo nakon Vaskrsa. Do sada smo prikupili oko 80.000 KM, što je dovoljno za početak, a akciju prikupljanja novčanih sredstava nastavljamo i dalje", naveo je Jovčić.

Prema njegovim riječima, obnova hrama i parohijskog doma u Otišiću je od izuzetnog značaja za očuvanje srpskog identiteta, kulture, tradicije i vjere, ali i poruka da su Srbi tu bili vjekovima i da tu i ostaju.

"Obnova parohijskog doma bi omogućila svima onima koji žele da dođu u zavičaj da mogu tu prespavati i obići svoja ognjišta koja su porušena, obići grobove svojih predaka i svoj zavičaj", naveo je Jovčić.

On je zahvalio svim priložnicima koji su se odazvali obnovi, ali i Jeleni Dešić, Gojku Stanojeviću, Sandri Ratić Zečević i Draganu Arambašiću koji su zajedno sa njim pokrenuli ovu akciju.

Eparhija dalmatinska Srpske pravoslavne crkve /SPC/ i parohija Vrlička poziva sve ljude dobre volje da pomognu započetu obnovu hrama Svetog arhangela Mihaila iz 1889. godine u srpskom selu Otišić u Dalmaciji.

LJudi dobrog srca sredstva za obnovu parohijskog doma i nastavak radova na ovom hramu mogu da uplate na devizni račun sa naznakom "za obnovu hrama i parohijskog doma u Otišiću".

Vlasnik računa je SPC u Hrvatskoj, Eparhija dalmatinska, Crkvena opština Vrlika, adresa Nikole Vrančića 1, 21236 Vrlika, Hrvatska, OIB 66548359378, IBAN: HR9824020061100461518, a SVIFT: ESBCHR22.

Hram Svetog Arhangela Mihaila datira iz 1889. godine.

Selo Otišić koje je nekada imalo više od 1.000 stanovnika, danas je skoro pusto i zaboravljeno. Nalazi se između Sinja i Vrlike i najveće je selo u Hrvatskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana