Za obnovu hrupjelskog hrama potrebno oko 150.000 KM

Srna
Za obnovu hrupjelskog hrama potrebno oko 150.000 KM

Obnova Hrama svetih arhangela u trebinjskim Hrupjelima za koju je potrebno oko 150.000 KM trebalo bi da počne u prvoj polovini ove godine, a u toku je velika akcija prikupljanja dobrovoljnih priloga i odziv parohijana je odličan, izjavio je danas Srni trebinjski sveštenik Velimir Kovač.

Kovač je istakao da je prvi prilog dao Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije, prema čijem blagoslovu se obnavlja ova svetinja.

On je naglasio da je veoma važno da učestvuju svi parohijani zajedno, dajući priloge u skladu sa mogućnostima.

Kovač je naveo da članovi Crkvenog odbora i lica ovlaštena od Odbora prikupljaju priloge od mještana u akciji koja će trajati do 15. februara.

"Potrebni su vanjski i unutrašnji radovi, za koje je plan da budu završeni do kraja godine", naveo je trebinjski sveštenik.

On je rekao da je neophodna zamjena krova na hramu koji je od bakarnog lima, jer crkva vlaži i prokišnjava, što ometa bogosluženja, i dodao da će vjerovatno morati da se mijenja i krovna potkonstrukcija, kao i prozori, oštećena unutrašnjost i vanjski trem ispred hrama.

Gradnja Hrama svetih arhangela u Hrupjelima počela je 2007. godine na brdu iznad naselja Hrupjela, na mjestu na kojem se nekada nalazila stara kula izgrađena za vrijeme austrougarske okupacije, po tadašnjoj ideji upokojenog vladike Atanasija, a građen je blagoslovom vladike Grigorija.

Iako hram nikada nije u potpunosti završen, u njemu se više od deceniju služi Sveta liturgija, a sada je potreban i dio njegove obnove.

Projekat za izgradnju hrama uradio je poznati arhitekta Predrag Ristić.

Hrupjelski hram izgrađen je na uzvišenju iznad tog trebinjskog naselja, a nasuprot brda Crkvina gdje se nalazi Hercegovačka Gračanica, pa ta dva hrama izuzetnom ljepotom krase Trebinje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana