Za obnovu hrama u Prebilovcima 50.000 KM

Ž. K.
Za obnovu hrama u Prebilovcima 50.000 KM

Banjaluka - Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica RS izdvojiće 50.000 maraka za izgradnju hrama Vaskrsenja Hristovog u Prebilovcima kod Čapljine.

Novac će biti izdvojen na osnovu ugovora o partnerstvu i saradnji u procesu realizacije projekata održivog povratka Srba u FBiH koji su proteklog vikenda potpisali ministar za izbjeglice i raseljena lica RS Davor Čordaš i vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije. Čordaš je upoznao episkopa Grigorija o rezultatima programa rješavanja problema raseljenih lica, povratnika i izbjeglica za 2015. godinu i naglasio da je za potrebe povratnika na prostoru Federacije obezbijeđen veći iznos novca nego ranijih godina.

- Povratak srpskog stanovništva u FBiH, pored redovnih budžetskih sredstava, finansiran je i sredstvima kroz Regionalni program stambenog zbrinjavanja i projekat obnove stambenih jedinica iz sredstava Saudijskog razvojnog fonda - istakao je Čordaš.

Vladika Grigorije je zahvalio Čordašu i naglasio da je obnova hrama u Prebilovcima veoma značajna za srpske povratnike na prostor donje Hercegovine.

Hram Vaskrsenja Hristovog u Prebilovcima sagrađen je na mjestu Spomen-kosturnice u kojoj su 1991. godine sahranjene kosti 4.000 Srba koje su ustaše tokom Drugog svjetskog rata ubile i bacile u 13 hercegovačkih jama. Spomen-kosturnicu je 1992. godine minirala hrvatska vojska. Crkvu je proteklog vikenda u prisustvu velikog broja zvanica osveštao patrijarh srpski Irinej, a posmrtni ostaci ubijenih položeni su u kriptu hrama.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana