Za borbu protiv poplava Srpcu 400.000 KM

Srna
Za borbu protiv poplava Srpcu 400.000 KM

Srbac - Opština Srbac će dobiti 400.000 KM od Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju u okviru projekta integrisanja klimatskih promjena u odbrani od poplava, koji će biti realizovan u naredne dvije godine, potvrdila je u petak ministarka Srebrenka Golić.

- Novac će biti namijenjen za izgradnju sistema za kanalisanje, navodnjavanje i odbranu od poplava koje konstantno prijete ovoj lokalnoj zajednici - istakla je Golićeva koja je u petak posjetila Srbac.

Načelnik Srpca Mlađan Dragosavljević rekao je da ubrzano topljenje snijega može predstavljati veliki problem u ovoj opštini, koju su proteklih godina u više navrata plavili Sava, Vrbas i manje rječice, kao i bujične vode, zbog čega je pričinjena višemilionska šteta.

- Ne smijemo dozvoliti da se ponove katastrofalne poplave iz 2014. godine jer je kanalska mreža u lošem stanju. Pomoć Ministarstva ćemo iskoristiti da djelujemo preventivno i spriječimo ovakve posljedice - naglasio je Dragosavljević.

Iz Ministarstva građevinarstva obećana je i pomoć u sanaciji krova Centra srednjih škola "Petar Kočić" koji prokišnjava i ugrožava nastavni proces.

- Naši inženjeri su već bili u školi, snimili stanje i utvrdili obim radova koji treba da budu izvedeni. Prioritet je kvalitetna termoizolacija i adaptacija sa ravnog na kosi krov. Planirano je da se ova investicija uradi u narednim mjesecima - rekla je Golićeva.

Na sastanku je razgovarano i o problemu sanacije divlje deponije u užem centru grada, zbog čega će na jednoj od narednih sjednica Skupštine opštine Srbac biti usvojen plan upravljanja otpadom.

- Najbolje rješenje je izgradnja reciklažnog centra u okviru komunalnog preduzeća, jer se razdvajanjem otpada mogu obezbijediti dodatni prihodi, a ujedno smanjiti troškovi odvoza na regionalnu deponiju. Kako bi srbački komunalci mogli redovnije voziti otpad, dogovorili smo da opštinska uprava podnese aplikaciju Fondu za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost i na taj način dobije kvalitetno vozilo za ove namjene - istakla je Golićeva.

"Perutnina Ptuj"

Srebrenka Golić je prilikom obilaska firme "Perutnina Ptuj" u Poveliču kod Srpca dala punu podršku proširenju proizvodnje i otvaranju novih radnih mjesta u ovom pogonu, koji trenutno zapošljava 236 radnika. Sa rukovodstvom firme je razgovarala o mogućnostima zbrinjavanja životinjskog otpada i izgradnji spalionice koja bi pokrila sve prehrambeno-prerađivačke kapacitete u RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana