Vukovi hrabrošću spasavaju živote

Radmila Đević
Vukovi hrabrošću spasavaju živote

Foča - Za Spasilački klub "Volf" iz Foče, koji se istakao u brojnim akcijama spasavanja širom Srpske, BiH i Srbije, važi samo jedno pravilo: uvijek spremni da pruže pomoć i spasu ljudske živote.

Kako bi svoju plemenitu službu i dalje obavljali na najbolji mogući način, svakodnevno vježbaju i usavršavaju spasilačke tehnike. Tako je bilo i na nedavno održanoj Međunarodnoj spasilačkoj vježbi u italijanskom gradu Soverato koju su savladali Jelena Simović, Duško Đurić i Komlen Radović.

Četvorodnevna Internacionalna spasilačka vježba, koju su organizovali Italijanski tim Civilne zaštite i Evropska asocijacija volonterskih spasilačkih timova, okupila je više od stotinu spasilaca iz dvanaest svjetskih zemalja. Fočanski vukovi, kao jedini predstavnici Srpske i BiH, bez poteškoća su savladali osmišljene vježbe i pokazali visok stepen spremnosti.

- Bili smo u timu sa Portugalcima koji važe za najbolje opremljene i obučene spasioce. Naš zadatak je bio izvlačenje žrtava sa veoma komplikovanih terena, litica niz koje se survaju autobusi, iz ruševina, građevina pogođenih zemljotresom i ispod zemlje - ispričala je član Spasilačkog kluba "Volf" Jelena Simović.

Dodala je da je vježba organizovana po sistemima Ujedinjenih nacija za reagovanje u vanrednim situacijama sa ciljem da timovi iz svih zemalja rade na isti način i da budu osposobljeni za spasavanje.

- Na ovakvim vježbama pokazujemo naše sposobnosti i spremnost, ali i usvajamo nova znanja. Razmjenom iskustava sa drugim timovima stvaramo zajednicu spasilaca u okviru koje možemo pružiti pomoć širom svijeta, gdje god je neophodna - rekla je Simićeva dodajući da je nju posebno privukao način organizovanja drugih timova.

Naučila je nove sisteme spasavanja, a spasioce iz drugih zemalja oduševili su fočanski vukovi. Odlazak članova "Volfa" na Međunarodnu spasilačku vježbu u Italiju plod je saradnje sa Srpskim spasilačkim timom iz Srbije, a na pomolu je i saradnja sa mnogim svjetskim spasilačkim klubovima.

- Učešćem u ovim vježbama otvara nam se mogućnost za nove saradnje sa spasiocima širom svijeta. Tu se najviše zahtijeva rad, red i disciplina i tačno se zna ko, šta i kako radi. Mi se nimalo nismo postidjeli, čak smo oduševili pojedine timove time koliko znamo i koliko smjelosti, hrabrosti i sposobnosti imamo - istakao je član Spasilačkog kluba "Volf" Duško Đurić.

Atina

Zbog pokazanih odličnih sposobnosti i postignutih rezultata u Italiji članovi Spasilačkog kluba "Volf" pozvani su na spasilačku vježbu u Atinu, koja će biti održana od 2. do 5. juna, a potom u novembru na vježbu u Portugaliju.

Akcije spasilačkog kluba "Volf":

- Pomagali stanovništvu širom RS i Srbije tokom poplava 2014. godine

- Spasli petoro promrzlih čeških turista na Magliću

- Spasli putnike koji su ostali zarobljeni u snijegu na putu Foča - Sarajevo

- Evakuisali mještane iz sela zavijanih snijegom

- Tragali za nestalim licima kod Višegrada, Kalinovika, Gacka, Podgorice

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana