Vukosavlje: Održani prvi Gastro susreti

Srna
Vukosavlje: Održani prvi Gastro susreti

Vukosavlje - U Vukosavlju su danas održani prvi "Gastro susreti" koje je lokalna uprava organizvala povodom Dana opštine, 8. septembra.

Gastro susrete, na kojima je tradicionalna jela i pića izložilo 18 izlagača iz Vukosavlja, Modriče, Šamca i opština iz Federacije BiH - Odžaka i Domaljevca, otvorio je načelnik opštine Borislav Rakić.


On je rekao da je manifestacija održana u okviru obilježavanja Dana opštine s ciljem da se promoviše gastro ponuda kao i ručni radovi stanovnika Vukosavlja i opština iz Republike Srpske i Federacije BiH, sa prostora Posavnine.

"Na ovaj način pokušavamo da sačuvamo od zaborava stare recepte i način pripremanja hrane, kao i predmete koji su se davno koristili u odmaćinstvima, a koji su karakterisitčni za ovaj prostor", rekao je Rakić.

Načelnik Vukosvalja je naglasio da su ovi susreti mogućnost da se okruženju i svijetu pošalje slika o bogatoj gastro ponudi, duhovnom bogatstvu ošptine u kojoj su natanjeni ljudi iz blizu 50 opština bivše Jugoslavije, te da će manifestacija pomoći i razvoju kulture i turizma u Vuksoavlju.

U kulturnom dijelu manifestacije, održane u Društvenom domu u Jakešu, nastupila su Kulturno-umjetnička društva "Posavina" iz Crkvine kod Šamca, "Šefko Avdić" iz Tarevaca kod Modriče, "Preporod" iz Odžaka i lokalna dječija plesna grupa.

Posjetioci, kojih je prema procjeni orgnaizatora bilo blizu 500, mogli su degustirati raznovrsnu hranu i pića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana