Vukadinović: U planu rekonstrukcija puta do Dragočave

Srna
Foto: Srna

FOČA- Načelnik opštine Foča Milan Vukadinović izjavio je danas da je u planu javnih nabavki preduzeća "Putevi Republike Srpske" za ovu godinu rekonstrukcija magistralnog puta Foča-Dragočava u dužini od 5,6 kilometara, što će poboljšati dio putne infrastrukture na regionalnom putu koji od Dragočave vodi ka Zavaitu i Čelebićima, a koji je decenijama u katastrofalnom stanju.

Vukadinović je, nakon sastanka sa predstavnicima mjesnih zajednica Dragočava i Zavait, istakao da će nastojati da lokalna uprava u saradnji sa Vladom Republike Srpske stvori i druge preduslove da ovaj kraj konačno dobije pristojnu putnu komunikaciju koja je garant života i opstanka mještana.

On je ukazao da su regionalni put prema Čelebićima i magistralni putevi prema Šćepan Polju i Tjentištu važni ne samo za stanovništvo, već i za razvoj privrede.

"Imamo informacije i obećanja iz Puteva Republike Srpske da je u planu javnih nabavki rekonstrukcija puta Foča-Dragočava, to treba da ide na Vladu i nadam se da ćemo to riješiti. Međutim, ostatak dionice od Dragočave prema Zavaitu i Čelebićima skoro je u neprohodnom stanju. Apelujemo na nadležne da se to riješi, da se poprave kritične tačke kako bismo stvorili preduslove za opstanak tog kraja", rekao je Vukadinović.

Prema njegovim riječima, s obzirom na to da je planirano proglašenje Parka prirode "Tara", te rudnik olova i cinka u Čelebićima, putevi su potrebni za razvoj privrede, turizma i poljoprivrede na tom području.

Mještani Dragočave, Zavaita, Meštrevca i Čelebića godinama su ogorčeni zbog lošeg održavanja regionalnog puta Foča-Čelebići, koji ovaj dio Republike Srpske povezuje sa Crnom Gorom.

Od Foče do Dragočave put je asfaltni, ali je zbog decenijskog neodržavanja propao na brojnim mjestima.

"Djed mi je pričao da je taj put bukvalno prije 70 godina ručno prokopan, a danas pored tolike savremene mašinerije i ostalog nikada nije ni proširen ni saniran, niti je ijedna krivina rađena. Hoćemo da se to više pokrene sa mrtve tačke, i prema Zavaitu, Slatini, Čelebićima i svuda, te da se taj dio prema Dragočavi riješi što prije", rekao je predsjednik Savjeta mjesne zajednice Dragočava Dušan Marić.

Dok je do Dragočave asfalt u lošem stanju, od Dragočave prema Zavaitu i Čelebićima nazire se samo u tragovima, do čega su doveli loše održavanje i kamioni kojima se izvlači šumska građa.

Predsjednik mjesne zajednice Zavait Vukola Sekulović naveo je da tampon, zavisno od vremenskih prilika, čak i za jedan dan nestane sa puta.

"I dalje tražimo da se nastavi, ne nasipanje, nego asfaltiranje puta, parcijalno od Dragočave prema Zavaitu i Čelebićima. Tu smo da se konsultujemo sa nadležnima i ako treba pokažemo koje su najkritičnije tačke, da se te dionice prvo asfaltiraju. Ovako dalje ako ostane, ovo je nemoguće, mještani su nezadovoljni", istakao je Sekulović. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana