Vujičić: Malverzacije prilikom prodaje opštinskog zemljišta

Srna
Vujičić: Malverzacije prilikom prodaje opštinskog zemljišta

ISTOČNA ILIDžA - Predsjednik Opštinskog odbora SNSD-a Istočna Ilidža Miroslav Vujičić izjavio je danas da se u ovoj lokalnoj zajednici vrše malverzacije prilikom prodaje opštinskog zemljišta čime se nanosi šteta opštinskom budžetu i omogućuje profit licima bliskim opštinskim vlastima ili DNS-u.

Vujičić je rekao da je u ovoj opštini licitirano deset lokacija od kojih je sedam prodato poznatim kupcima, te da su sve lokacije kupila lica bliska opštinskim vlastima ili DNS-u, što, kako kaže, nije toliko sporno koliko činjenica da se ne postižu prave cijene.

On kaže da je opština uvela praksu licitacije prodaje zemlje, te da je prevara smišljena i prilikom prodaje lokacije na Pavlovcu, gdje su se pojavila tri lica koja su bila zainteresovana za kupovinu.

"Početna cijena bila je oko 30 KM po kvadratu. Prvolicitirani je ponudio 31,7 KM, a druga osoba koja je bila u vezi sa njim cijenu od 200 KM po kvadratu. Tako je vrijednost te parcele umjesto od 25.000 do 30.000 KM, što je i realna vrijednost, izašla na 120.000 KM", rekao je Vujičić na konferenciji za novinare.

On je naveo da će lice koje je ponudilo 200 KM po kvadratu, odnosno 120.000 KM za ukupnu parcelu, odustati od kupovine, pa će kupovinu izvršiti drugo lice koje je povezano sa opštinom Istočna Ilidža.

Prema njegovim riječima, nakon što se završi ovaj proces te lokacije će vjerovatno biti prodate nekim trećim, privatnim licima, a razlika u profitu će ići u privatne džepove.

"Na ovaj način opštinski budžet će biti oštećen samo na jednoj lokaciji za 102.000 KM", naglasio je Vujičić.

On je ukazao da je budžet opštine u katastrofalnom stanju.

"Umjesto da se lokalna zajednica trudi da postigne što veću cijenu prodaje imovine i lokacije oni se koriste raznim mahinacijama, namještaju prodaju lokacija licima koji su povezani sa njima", istakao je Vujičić.

On kaže da se, umjesto jačanja budžeta kroz prodaju lokacija, namješta zarada privatnim licima, dodajući da ovo nije jedini slučaju u Istočnoj Ilidži i da ovakve malverzacije traju od 2004. godine.

"Da bi opština napunila budžet zbog svog nedomaćinskog poslovanja, ona optrećuje građane i povećava porez na imovinu za tri puta. Umjesto da omogući punjenje budžeta prilikom prodaje lokacija po realnim cijenama, opštinsko rukovodstvo omogućava mahinacije i nekim licima omogućava ekstra profit", naveo je Vujičić.

On je naglasio da je sav teret potrošnje budžeta prebačen na građane, te da će takva politika otjerati i potencijalne investitore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana