"Vučijak" vraća stari sjaj

Anita Janković Rečević
"Vučijak" vraća stari sjaj

PRNjAVOR - Ergela lipicanera u Prnjavoru koja je godinama bila na ivici opstanka, napravila je značajne iskorake u procesu obnove zahvaljujući naporima Vlade RS i resornog ministarstva da "Vučijaku" vrate stari sjaj i ugled.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Boris Pašalić, koji je u petak posjetio ergelu, rekao je da su na ovoj farmi konja do prije nekoliko godina imali velike probleme, bolesne i gladne životinje.

Dodao je da se za kratko vrijeme uspjelo obezbijediti dovoljno poljoprivrednih površina za proizvodnju hrane i dovoljno hrane, zbog čega je sada na ergeli potpuno drugačija slika.

- Prvobitan cilj bio je da riješimo tu situaciju, a onda da počnemo sa obnovom objekata u okviru ergele. Rekonstrukcija prvog objekta trebalo bi da bude završena do kraja godine, a želimo da u narednih nekoliko godina obnovimo sve objekte, vratimo im oblik i formu koju su imali ranije, ali i da radimo na dodatnim sadržajima zajedno sa upravom ergele, lokalnom zajednicom i Vladom RS - rekao je Pašalić i dodao da je Ministarstvo poljoprivrede za trenutne radove na ergeli izdvojilo oko 250.000 KM.

Pašalić je naglasio da ergela nema dugova, da su riješeni imovinsko-pravni odnosi, te da u svom vlasništvu ima oko 25 hektara zemljišta gdje može graditi određene sadržaje. Osim toga, autoputem je povezana sa dva velika grada, a blizu su i Prnjavor i Čelinac, kaže Pašalić koji smatra da je veoma mnogo ljudi zainteresovano da tu sa porodicom dođe vikendom.

- Mislim da će to u svom punom obliku biti vidljivo u narednih nekoliko godina - ocijenio je Pašalić.

Direktor ergele "Vučijak" Miroslav Milanković rekao je da trenutno imaju oko 125 grla različitih kategorija, a da će u objektu čija je obnova u toku biti smještene rasplodne kobile.

- Na tom objektu ranije je prokišnjavao krov zbog čega su životinje živjele kao da su na otvorenom - rekao je Milanković.

Načelnik Prnjavora Darko Tomaš rekao je da će rekonstrukciju sljedećeg objekta finansijski pomoći i lokalna zajednica.

- Opština će učestvovati sa iznosom koji budemo dobili od rente i uređenja na lokaciji u centru grada koju će ergela prodati. Uvjeren sam da će "Vučijak" biti jedan od najljepših i najboljih turističkih potencijala Srpske i BiH - rekao je Tomaš. 

Redovan grant koji resorno ministarstvo plasira "Vučijaku" svake godine iznosi oko 450.000 KM, a ukupna finansijska podrška od 2019. godine do danas dostigla je cifru od 2,076 miliona maraka.

U resornom ministarstvu navode da je u proteklom periodu stabilizovano zdravlje i kondicija grla, te da su preduzete sve aktivnosti na punopravnom članstvu ergele u svjetsku asocijaciju uzgajivača lipicanskih konja.

Podsticaji

Ministar Boris Pašalić rekao je da podsticaje u poljoprivredi dobijaju svi ako su ispunili uslove, a to je da su registrovani i izvršavaju određene obaveze u smislu plaćanja doprinosa.

- Ako su ispunili uslove svi dobijaju podsticaje, bez obzira kako se zovu, odakle su i kojoj političkoj partiji pripadaju - rekao je Pašalić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana