Vrućica spas za srce, Trepča tjera reumu

Danijela Stokanić
Vrućica spas za srce, Trepča tjera reumu

Banjaluka - Na banjsko liječenje u Srpskoj ljekari su u prvih osam mjeseci ove godine poslali 8.967 pacijenata, od kojih je veliki broj spas za srce potražio u teslićkoj "Banji Vrućici", a u ljekovitost trepčanske vode uvjerili su se oni sa reumatskim i neurološkim oboljenjima.

Riječ je o osiguranicima Fonda zdravstvenog osiguranja RS, koji ugovor za medicinsku rehabilitaciju ima sa šest banja u RS i specijalizovanom bolnicom "Gornja Trepča" u Srbiji.

Kako su objasnili u Fondu za te namjene u prvih osam mjeseci izdvojena su 14,4 miliona KM. U banjama Srpske prošle godine liječeno je 12.856 osiguranika, što je za 663 više nego godinu ranije.

Na produženoj medicinskoj rehabilitaciji o trošku Fonda za prvih osam mjeseci izvan RS bilo je 165 osiguranika, za šta je Fond izdvojio oko 19.300 KM.

- Osiguranici čija rehabilitacija nije moguća u ustanovama u RS, imaju mogućnost da se liječe i u specijalizovanim ustanovama izvan RS, odnosno u Srbiji. Ta liječenja, na osnovu prijedloga referentnih ustanova u RS, odobrava naša komisija - kazali su u Fondu zdravstvenog osiguranja RS.

Dodali su da pravo na produženu medicinsku rehabilitaciju imaju osiguranici sa bolestima nervnog sistema, zatim oni koji imaju oboljenja srca i krvnih sudova, reumatska oboljenja, osiguranici sa povredama lokomotornog sistema, te oboljenjima kože. Mogućnost za medicinsku rehabilitaciju o trošku obaveznog zdravstvenog osiguranja odnedavno imaju i astmatičari, plućni bolesnici, te oboljeli od cistične fibroze i pacijenti nakon transplantacije pluća.

Zdravstveno-turistički centar "Banja Vrućica" u Tesliću je ustanova ovog tipa u RS koja pruža usluge iz oblasti kardiologije. Direktor ove banje Aleksandar Radošević je istakao da svi pacijenti koji dođu putem Fonda dobijaju tretman od 14 dana.

- Tretman uključuje ljekarske pregled i terapijske procedure radi poboljšanja zdravlja i socijalizacije, odnosno vraćanja u redovne životne aktivnosti - kazao je Radošević.

Većinu gostiju čine oni koji sami snose troškove liječenja.

- Cijene rehabilitacije zavise od sezone i hotela, a kreću se od 51 do 67 maraka po danu, s tim da na njih penzioneri imaju deset odsto popusta i postoji mogućnost plaćanja na rate - kazao je Radošević.

Prema njegovim riječima u cijenu je uključena pun pansion, pregled ljekara specijaliste, tri fizikalne procedure dnevno i kupanje u ljekovitoj termomineralnoj vodi.

- Imamo goste koji dolaze i po 20 godina, pa i 50. U nekim periodima godine, kao što je oktobar, na mjesto u banji zbog velikih gužvi se čeka i po mjesec - kazao je Radošević.

Direktor Bolnice za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Mlječanica" Kozarska Dubica Dragan Brdar kaže da 90 odsto pacijenata u ovoj zdravstvenoj ustanovi čine osiguranici Fonda, dok je lista čekanja od 12 do 14 mjeseci.

- Kod nas na liječenje dolaze pacijenti koji imaju problema sa osteovaskularnom traumom, koštano-zglobnim sistemom, neurološkim oboljenjima i multiplom sklerozom. Tretmani traju od 14 do 21 dan, dok pacijenti sa neurološkim oboljenjima ostaju i 28 dana, što je rijetko - kazao je Brdar.

Osim banja iz Republike Srpske nadaleko su poznate i blagodeti Atomske banje "Gornja Trepča" u Čačku, koja je jedinstvena u borbi protiv multiple skleroze, a pomaže i kod reumatskih bolesti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana