Vrtić nada za ostanak porodica

Milijana Latinović
Vrtić nada za ostanak porodica

BANjALUKA - Otvaranje vrtića u malim opštinama, koje već decenijama nemaju predškolsku ustanovu, uliva nadu za ostanak mladih koji planiraju da sviju gnijezdo na svojoj rodnoj grudi.

Potvrđuju to u lokalnim zajednicama širom Srpske, koje će uskoro, prvi put od svog postanka, dobiti predškolsku ustanovu. Jedna od 20 opština u Republici koja se nalazi na spisku gdje su “baka servis” i tete čuvalice jedina opcija zaposlenim roditeljima je i Ribnik, gdje će uskoro početi sa radom vrtić kapaciteta do 70 mališana.

Vršilac dužnosti direktora Predškolske ustanove “Srbija” u Ribniku Zorica Stojanović rekla je za “Glas Srpske” da je ustanova registrovana prije petnaestak dana, te da će uskoro biti pokrenute konkursne procedure.

- Za početak u vrtiću će boraviti 40 djevojčica i dječaka, raspoređenih u dvije grupe. Ovo je prvi put da Ribnik dobija vrtić. Sigurno bi bilo korisno da je ustanova osnovana i ranije, dok smo imali više stanovnika. Vjerujem da će značiti mnogo za opstanak na ovim prostorima - kazala je Stojanovićeva, naglasivši da prostora ima i za proširenje kapaciteta.

Sa početkom iduće školske godine trebalo bi da krene sa radom i vrtić u Petrovu, gdje još od 2013. godine postoji inicijativa za osnivanje vrtića.

Prvi čovjek opštine Ozren Petković rekao je da zahvaljujući donaciji kabineta predsjednice RS Željke Cvijanović od 150.000 maraka, te novcu koji je obezbijeđen od pojedinih inostranih organizacija i domaćih ustanova grade vrtić koji će funkcionisati u sklopu dobojske Predškolske ustanove “Majka Jugovića” kako bi smanjili izdatke.

- Nadam se da ćemo do jeseni sve završiti i da će naši mališani već u septembru krenuti u vrtić. Prema anketi koju smo sproveli lani, 43 djece uzrasta od godinu do šest zainteresovano je za boravak u vrtiću - rekao je Petković. Naglasio je da je odlazak mladih iz ove opštine upalio alarm, te da se iz tog razloga i krenulo u izgradnju vrtića.

Govoreći o tome da inicijativa postoji već godinama, Petković kaže da su im planove ranije pomrsile poplave, a potom i smanjenje lokalnog budžeta.

Prvi put nakon dvije i po decenije vrtić će dobiti i Han Pijesak, gdje je u ponedjeljak potpisan ugovor sa izabranim izvođačem radova.

- Očekujemo da će izgradnja početi sredinom iduće sedmice, a rok za završetak radova je 30 dana. Ukoliko sve bude teklo po planu, vjerujem da će vrtić kapaciteta 50 mališana već na ljeto početi sa radom - kazala je vršilac dužnosti načelnika opštinskog Odjeljenja za upravljanje, razvoj, privredu, finansije i društvene djelatnosti Slavica Ašonja.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, predškolsku ustanovu nemaju Vukosavlje, Donji Žabar, Istočni Drvar, Istočni Mostar, Istočni Stari Grad, Trnovo, Jezero, Kalinovik, Krupa na Uni, Kupres RS, Novo Goražde, Osmaci, Oštra Luka, Pelagićevo, Petrovac, Petrovo, Ribnik, Rudo, Stanari i Han Pijesak.

Broj djece

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u Srpskoj u 2020/2021. godini u 109 predškolskih ustanova ukupno boravi 11.247 mališana. Većina djece, 8.708 su uzrasta od tri do šest godina. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana