Vrtić "Majka Hrabrost" u Drvaru na ivici opstanka: Mjesto živi dok odzvanja dječja graja

Danijela Bajić
Vrtić "Majka Hrabrost" u Drvaru na ivici opstanka: Mjesto živi dok odzvanja dječja graja

DRVAR - Vrtić "Majka Hrabrost" u Drvaru, koji je prije šest godina u svoje okrilje primio 40 mališana, danas, kada u njemu prve korake, riječi i pjesmice savladava gotovo duplo više djece, na ivici je opstanka, jer u opštinskoj kasi nema dovoljno novca za plate vaspitača, dok mu pomoć od kantonalne vlasti, budući da su dječaci i djevojčice mahom Srbi, stiže na kašičicu.

Ova predškolska ustanova, koja ime nosi po Drvarčanki Jeleni Trikić koja je žrtvujući svoj život spasla život svog djeteta, sa radom je počela u junu 2018. godine. Odluku o osnivanju ove ustanove donijelo je tadašnje opštinsko rukovodstvo, a sredstva za rekonstrukciju objekta u kojem je vrtić smješten obezbijedio je Kabinet predsjednika Republike Srpske, na čijem je čelu i tada bio Milorad Dodik.

Za vršioca dužnosti direktora vrtića "Majka Hrabrost" Jovanu Rodić ovo nije samo ustanova nego mnogo više. To je, kaže ona, fabrika smijeha i radosti koji obogaćuju sve one koji kroz vrtić prođu. Ona je istakla da zajedno nastoje da mališani ni u jednom momentu ne osjete probleme sa kojima se već neko vrijeme tete i ostali zaposleni u vrtiću suočavaju.

- Naša predškolska ustanova se finansira iz opštinske kase, koja je ionako prazna, zbog čega se često dešava da nam plate kasne i po tri do četiri mjeseca. Situacija je sada iole povoljna, jer kad sam došla na mjesto direktora, plate su kasnile i po šest mjeseci - kazala je Rodićeva.

Dodala je da se krajem avgusta o mališanima brinulo sedam teta, dok sad brigu o njima vode četiri vaspitačice, jer su tri dale otkaz. Radnici često izražavaju nezadovoljstvo zbog kašnjenja plata, što je, tvrdi, i razumljivo.

- Trenutno nam nedostaju najmanje dva vaspitača, koje je gotovo nemoguće naći. Uklapamo se u međusmjene, nekad i ja uskačem u pomoć tetama. Jednostavno, dovijamo se kako znamo i umijemo - priča Rodićeva.

Najvažnije je, nastavlja Rodićeva, da to djeca ne trpe, jer hrana, komunalije i ostali troškovi se namiruju od uplata roditelja koje na mjesečnom nivou iznose od 75 do 150 KM, zavisno od toga koliko dijete boravi u toku dana.  

- Mališani, uprkos problemima, svaki dan imaju svježe kuvanu hranu, te oprano i čisto - istakla je ona.

Dodala je da se sad svi uzdaju u pomoć Republike Srpske, čije je rukovodstvo obećalo da će uplatiti 60.000 maraka na ime plata koje kasne. Od Vlade Livanjskog kantona na godišnjem nivou dobiju svega, kako kaže, 5.000 maraka, što ni blizu ne može pokriti njihove troškove.

- Inače, do sada nijedno dijete nismo vratili iz vrtića, međutim, sad smo silom prilika morali da zaustavimo upis, jer su sve tri grupe pune, a za proširenje nemamo dovoljno osoblja - kazala je Rodićeva.

Teta Jovana Srdić, koja je u ovoj ustanovi gotovo od samog početka, kaže da je posao vaspitača predškolske djece jedna od najhumanijih i najljepših profesija koja postoji od kada postoji čovječanstvo.

- Biti vaspitač djece predškolskog uzrasta znači voljeti život, diviti se svakodnevnom razvoju, biti okružen djecom koja traže ljubav i uzvraćaju ljubav. Prvo radno iskustvo stekla sam upravo u ovom vrtiću, gdje je na početku sve bilo manje-više divno. Opština je živnula kada je vrtić proradio. Međutim, kako su dani odmicali, briga o ovoj ustanovi je bačena u drugi plan. Ustanova je zapostavljena. Tete koje su napustile ovu ustanovu, odnosno većina njih, uradile su to jer su, prije svega, bile nezadovoljne - kazala je teta Jovana, koja je "zaledila" svoj status u ovoj ustanovi i privremeno je u Livnu.

Dodala je da mnoge predškolske ustanove iz okolnih mjesta mogu da pozavide drvarskom vrtiću, koji je dosta dobar.

Prema riječima delegata iz reda Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH Gorana Broćete, za vrijeme čijeg načelničkog mandata je ovaj vrtić raširio svoja krila, ovo je jedan od najznačajnijih projekata u Drvaru, na koji je posebno ponosan.

 - Prije sedam godina smo mislili da je otvaranje vrtića u Drvaru nemoguća misija. Međutim, uz pomoć predsjednika Republike Srpske i podršku Ambasade Bugarske u BiH nakon sagledavanja stanja u devastiranoj zgradi, odnosno objektu prethodnog vrtića, ušli smo u taj projekat. Vrtić smo tada uspjeli u potpunosti opremiti za pedesetak mališana - kazao je Broćeta.

Dodao je da je taj vrtić danas respektabilna ustanova, koja ima više od 70 mališana.

- Nekoliko godina nakon otvaranja njegovo funkcionisanje je dovedeno u pitanje zbog nemogućnosti opštine Drvar da finansira sve ustanove i preduzeća čiji je osnivač - kazao je Broćeta.

On je izrazio nadu da će Republika Srpska i Srbija pomoći u daljem funkcionisanju ovog vrtića, odnosno da neće dozvoliti da se ugasi jedna od najbitnijih ustanova u Drvaru.

- Vjerujem da ćemo zajedničkim snagama iznaći sredstva i mogućnosti da se funkcionisanje vrtića nastavi, odnosno da nema nikakvih problema u daljem radu. Želja svih nas je da ta ustanova raste i razvija se onako kako to pedagoške norme zahtijevaju. Iskreno se nadam da će i ostale relevantne institucije širom FBiH i Vlade Kantona deset iznaći mogućnost da koliko-toliko pomognu našem vrtiću kako bi se otplatila sva dugovanja kada je riječ o ličnom dohotku zaposlenih, ali i ostale obaveze prema dobavljačima - poručio je Broćeta ne krijući svoj optimizam.

Roditelji

Milena Savić, majka dvoje djece od kojih jedno trenutno pohađa vrtić "Majka Hrabrost", kaže da predškolska edukacija mnogo znači mališanima.

- Tete su odlične. Veoma se trude da našu djecu nauče sve što treba da znaju prije škole. Mislim da nema osobe koja bi ostala ravnodušna na zatvaranje ovog vrtića, koji je upravo naš najveći uspjeh do sada u Drvaru - kazala je Savićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana