Vrsni sir i kajmak nastaju u Palačkovcima

B. R.
Vrsni sir i kajmak nastaju u Palačkovcima

Prnjavor - Na porodičnom imanju Dalibora Milankovića u Palačkovcima nadomak Prnjavora otvoren je pogon za proizvodnju domaćeg sira i kajmaka.

Ideja o ovoj vrsti proizvodnje zaživjela je još 2010. godine, a pet godina kasnije počela je da niče "Sirana Milanković". Ovaj vrijedni domaćin je u izgradnju objekta i nabavku opreme uložio 200.000 maraka.

- Iz našeg sela koristimo mlijeko, koje je provjerenog kvaliteta. Želja mi je da plasiramo domaće, zdrave proizvode. Do sada smo uveli pet proizvoda, po dvije vrste sira i kajmaka te sirne namaze. Kvalitetno smo pokriveni iskusnim tehnolozima i opremom, pa se probna proizvodnja odvija prema našim očekivanjima - kaže Milanković.

Među angažovanim stručnjacima je i Dragan Savatić koji je godinama radio slične poslove u "Ljubljanskoj mljekari".

- Proizvodni kriterijumi su izuzetno strogi, što je i neophodno za ovakvu vrstu proizvodnje. Higijena, kao i mlijeko za preradu, moraju biti na vrhunskom nivou. Zadovoljni smo prvim rezultatima i interesovanjem kupaca - ističe Savatić.

Pokretanje sirane najviše je obradovalo domaće farmere koji se nadaju da će ovaj pogon doprinijeti razvoju sela. Mještanka Milka Vinčić takođe je član ovog, za sada, brojčano malog kolektiva. Dobra poslovna ostvarenja poželio im je nedavno i resorni ministar Stevo Mirjanić prilikom posjete najmlađem privrednom kolektivu na području prnjavorske opštine.                                                                                        

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana