Vrijeme zadaje glavobolju voćarima

Danijela Bajić
Vrijeme zadaje glavobolju voćarima

GRADIŠKA - Neuobičajeno visoke temperature vazduha za ovo doba godine mogu nanijeti veliku štetu voćarima u Lijevču polju i Potkozarju koji jedini spas vide u blagom zahlađenju.

Prema riječima predsjednika Udruženja voćara Republike Srpske Dragoje Dojčinovića, blago zahlađenje bi zaustavilo vegetaciju koja je već počela usljed visokih temperatura.

Trenutni vremenski uslovi jedino, kako kaže, naruku idu poljoprivrednicima za proljetnu pripremu, kao što je orezivanje voćnjaka. 

- Vegetacija nije mirovala cijelu zimu. Cvjetni pupovi kod nekih voćki počeli su da se otvaraju, što je prerano - rekao je Dojčinović i dodao da na vremenske uslove, nažalost, ne mogu da utiču.

Dovoljno je, kaže, samo pet hladnijih noći da bi bila zaustavljena vegetacija na nekih petnaestak dana, odnosno do polovine marta, kada je vrijeme za početak ovog procesa.

- Temperature do minus šest stepeni ne bi mogle naškoditi voću. Vodećim sortama poput jabuke, kruške, šljive, trešnje i drugih koje naši voćari uzgajaju dobro bi došao pad žive u termometru - kazao je Dojčinović.

Dodao je da bi, imajući u vidu vremensku prognozu, voćari u početnoj fazi cvjetanja trebalo da pokrenu svoje sisteme za navodnjavanje i proljetnu prihranu kako bi oplodnja bila što bolja.

Blago zahlađenje dobro bi došlo i voćnjaku Dušana Kovačevića iz sela Turjak kod Gradiške koji breskve proizvodi 25 godina.

- Trenutno tretmanima i krečom pokušavam koliko-toliko da zaštitim voće. Ovako visoke temperature za ovo doba godine nisu baš najbolje za breskve, mada bi i veliki minus mogao da bude poguban za voćke, ali nadam se da do toga neće doći - istakao je Kovačević.

Voćar iz Kozarske Dubice Brane Kos, koji pod zasadima kajsije, breskve, jabuke, kruške i trešnje ima oko sedam hektara, kaže da je zbog visoke temperature vazduha za ovo doba godine glava već počela da ga boli.

- Kajsije i breskve su već počele da vegetiraju. Zbog toga bi zahlađenje od nekoliko dana dobrodošlo, jer ono malo kiše i snijega što je neki dan protutnjalo banjalučkom regijom mi u Kozarskoj Dubici ni osjetili nismo - kazao je Kos.

Dodao je da voće, koliko je to moguće, spasavaju zaštitnim sredstvima i krečom, te da su sve prognoze neizvjesne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana