Vrh Armije RBiH znao za logor

Ratomir Mijanović
Vrh Armije RBiH znao za logor

TREBINjE - Za vrijeme tamnovanja u Čelebićima vidio sam da su u logor dolazili i Sefer Halilović i Alija Izetbegović i Jovo Divjak pa je nemoguće da vrh Armije RBiH nije znao za ovaj kazamat.

Ovo je "Glas Srpske" izjavio Mladen Vukalo jedan od zatvorenika koji je najduže boravio u logoru Čelebići - 100 dana.

- Oni su trebali da preuzmu navodnu humanitarnu pomoć za stanovništvo ali nije se radilo o humanitarnoj pomoći nego o naoružanju za Armiju RBiH a sve pod pokroviteljstvom Međunarodnog Crvenog križa i Crvenog polumjeseca - kaže Vukalo.

Priča da je za stotinu dana u logoru prošao pravi pakao kao i ostali zatočeni Srbi.

- Po dolasku su me odmah udarali kundacima i cijevima pušaka. Iste noći, u jedan čas, na vrata je pokucao Hazim Delić. Kaže: "Mladen Vukalo da izađe". Znao sam ga od prije rata. Kaže: "Što si psovao džamiju". Nije mi padalo na pamet ni da govorim, a kamoli da psujem. A on onako bijesan reče: "sad ću vas svih četrdeset strijeljati. Psihički su nas mučili. Vezali nam ruke i gonili nas da puzimo. Poslije toga daskama su nas udarali po tabanima, leđima, glavi... - naglašava Vukalo.

Dodaje da po četiri dana nisu dobijali ni vodu ni hranu.

- Tukli su nas sve odreda i ujutro bismo osvanuli modri, crni, izubijani. Tukli su nas u Hangaru u Čelebićima. Dok sam ja bio u logoru ubijeno je 16 Srba - ističe Vukalo.

U Udruženju logoraša regije istočne Hercegovine konačno su zadovoljni odlukom Tužilaštva BiH o sprovođenju istrage protiv više od 10 osoba zbog počinjenih ratnih zločina nad Srbima na području Konjica.

- Strahujemo jedino da oni najodgovorniji za Čelebiće iz vojnih i političkih struktura iz Sarajeva koje su učestvovale u stvaranju, formiranju i radu logora za Srbe na prostoru BiH neće biti procesuirani. A morali bi - kaže predsjednik Udruženja logoraša regije Hercegovine i predsjednik Upravnog odbora Saveza logoraša RS, Vukan Kovač.

Ističe da švedsko i norveško tužilaštvo više vodi računa o zločinima nad Srbima na prostoru BiH pa čak i bivše Jugoslavije, nego što to čini domaće pravosuđe.

- Kako drugačije tumačiti činjenicu da su ove zemlje pronašle odgovorne za zločine logorima Musala, Čelebić, Dretelj i ostalim i donijeli pravosnažne presude za zločine koji su počinjeni a zločinci žive u ovim zemljama. U BiH u kojoj se sve ovo događalo nije daleko odmakla od početka iako je prošlo skoro 20 godina od počinjenih zločina - dodao je Kovač.

Naglašava da je Udruženje od preživjelih logoraša sa prostora Konjica sakupilo podatke i potom napravilo spisak 93 imena potencijalnih ratnih zločinaca koji su bili odgovorni za zločine nad Srbima Bradine, u logoru Čelebići i na prostoru Konjica.

- Nadamo se da je pravda konačno postala dostižna, da će Halilović, Divjak, Alagić i svi ostali rukovodioci dobiti zaslužene kazne - kaže Kovač.

Razmjena

Vukan Kovač se sa pravom pita, kako je moguće da vlasti tadašnje BiH navodno nisu znale za postojanje logora.

- To je laž jer je zvanično Sarajevo organizovalo razmjene zarobljenika srpske nacionalisti iz svih logora na državnom nivou - kazao je Kovač.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana