“Vrela Sane”pokreću turistički procvat

Milijana Latinović
“Vrela Sane”pokreću turistički procvat

MRKONjIĆ GRAD - Vrela Sane su jedinstven hidrološki biser, koji će se nakon što je proglašen parkom prirode sigurno naći na mapi posjetilaca iz cijeloga svijeta, a time će opštine Mrkonjić Grad i Ribnik doživjeti turistički procvat.

Ističu to sagovornici “Glasa Srpske” ponosni na činjenicu da je prirodnu ljepotu njihovog kraja, kojom se vijekovima diče, prepoznala i Vlada Srpske, te donijela odluku o proglašenju spomenika prirode “Vrela Sane”, kojom se zaštićenim područjima postala tri karstna vrela rijeke Sane, donji tok rijeke Korane i pećina Mračaj. Ovaj spomenik prirode prostire se na području Mrkonjić Grada i Ribnika, na ukupnoj površini od 320,69 hektara.

- Osnovne vrijednosti spomenika prirode “Vrela Sane” su izuzetne hidrološke, hidrogeološke, geomorfološke i pejzažne karakteristike - navedeno je u odluci Vlade.

Predsjednik organizacije “Green Njadžs” Boro Marić, koja je oronulu školu u Peckoj kod Mrkonjić Grada, staru devet decenija, obnovila i pretvorila u jedinstven Centar za posjetioce, ističe da su zaštićena mjesta generator razvoja kraja u kom se nalaze.

- “Vrela Sane” karakteriše to što se na jednom mjestu nalaze baš sva tri osnovna tipa izvora, estavela Mračaj, koja je hidrološki fenomen, te se u proljeće ponaša kao izvor, a u toku ljeta kao ponornica. Tu je i kanjon Korane, koji se ulijeva u izvor Sane - rekao je Marić.

Naglasio je da je sve skupa jedan veliki hidrološki biser.

- Posjetilaca je bilo i ranije, a sada ih očekujemo još više i zbog toga radimo na razvoju infrastrukture jer nam je cilj da se sačuva priroda i izvori u skladu sa odlukom Vlade. Ne želimo da dođe do devastacije tog područja zbog prekomjernih dolazaka. Jasno će biti označene staze kuda se može hodati, označena mjesta za loženje vatre, igrališta za djecu, sigurnosne sajle, ograde i sve ono što je neophodno na jednom takvom mjestu - istakao je Marić.

Velika su očekivanja i rukovodstva dvije opštine na čijoj se teritoriji spomenik prirode prostire. Načelnik Mrkonjić Grada Dragan Vođević rekao je da se na ovo dugo čekalo i da je ovo vjetar u leđa razvoju lokalnog turizma.

- Već na idućoj sjednici Skupštine opštine usvojićemo odluku o formiranju turističke organizacije koju do sada nismo imali. Već imamo razrađen sistem sa Centrom za posjetioce Pecka, tako da očekujemo i veći broj posjetilaca - kazao je Vođević.

Odluku Vlade pozdravio je i načelnik Ribnika Nebojša Karać, naglasivši da će ovo biti temelj na kojem će graditi turističku ponudu.

- I do sada smo imali veliki broj dolazaka zbog rijeke Ribnik i flaj fišinga, a dijelom i zbog Sane. Nadamo se da ćemo ubuduće sa Mrkonjić Gradom na izvorima Sane graditi turističku ponudu naše dvije opštine – poručio je Karać.

Kanjon prizren grad

Koalicija za Sanu pozdravila je odluku o proglašenju vrela ove rijeke za spomenik prirode i pozvala da pod zaštitu bude stavljen i kanjon Prizren grad na osnovu inicijative ekoloških aktivista iz 2019.
- Smatramo da je proglašenje Spomenika prirode “Vrela Sane” rezultat svega što smo kroz godine kampanja pokušavali da postignemo, a to je da očuvamo, sačuvamo i zaštitimo našu rijeku Sanu - saopšteno je iz Koalicije za Sanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana