Volonteri čiste selo Pecka

M.L.
Volonteri čiste selo Pecka

MRKONjIĆ GRAD – "Neka blista Pecka čista" naziv je volonterske akcije koju u subotu u selu Pecka organizuje Eko Hab Mrkonjić Grad u cilju da selo, te krasna prirodna izvorišta i staništa sačuvaju i spase od otpada.

Iz Eko Haba kojim upravlja lokalna organizacija "Green Ways" navode da je sastanak volontera zakazan u deset časova u Vizitor centru Pecka.

- Razvoj Pecke kao nove ekoturističke destinacije je strateški projekat opštine Mrkonjić Grad pa je u toku realizacija brojnih aktivnosti koje vode ka održivom razvoju ovog sela. U selu Pecka izvire rijeka Sana koja će ove godine biti proglašena spomenikom prirode i zaštićenim područjem. Opština Mrkonjić Grad je sa opštinama Šipovo  i  Ribnik, na osnovu potpisanog Memoranduma o razumijevanju, kandidovala destinaciju  Mrkonjić Grad - Ribnik - Šipovo za nagradu „Zelena  destinacija“. Ovo je prva takva inicijativa u cijeloj BiH – naveli su organizatori akcije i dodali da ove godine u Peckoj osnažuju turističku infrastrukturu, od novih mostova, odmorišta, igrališta i novih smjerova za penjače na penjalištu Pecka do značjnih ulaganja u povećanje smještajnih kapaciteta.

Plan je da u subotu sa volonterima i mještanima prošetaju uzduž i poprijeko kroz selo i pokupe otpad sa divljih deponija koje su nastale usljed nepostojanja organizovanog odvoza komunalnog otpada iz sela.

-Komunalno preduzeće Park iz Mrkonjić Grada će nakon akcije čišćenja sve što skupimo odvesti na sanitarnu deponiju, a potom u selu postaviti kontejnere koji će se prazniti dva puta mjesečno. Biće končno riješen problem kontinuiranog odvoza komunalnog otpada kojeg do sad nije bilo, a odmah ćemo početi i sa njegovim razvrstavanjem za reciklažu – istakli su organizatori i dodali da su ouz podršku donatora za sve učesnike obezbijedili rukavice, majice, kese za smeće, osvježenje i ručak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana