Vojni kuvar nije iznevjerio Nožičane

Dejan Jovičić
Vojni kuvar nije iznevjerio Nožičane

SRBAC - Rijetki su kulinarski majstori koji znaju pripremiti vojnički pasulj kao što to čini starina Rade Dragomirović iz sela Nožičko kod Srpca koji je završio kurs kulinarstva davne 1964. i od tada skuvao na stotine hiljada litara ovog jela, a proteklih pet godina to je redovno činio u rodnom selu, na druženju pod simboličnim nazivom “Rade kuva gra”.

Međutim, nakon gotovo šest decenija privremeno je odložio kuvarsku palicu, jer je tri dana prije ovogodišnjeg druženja slomio nogu i umjesto na “pasuljijadi”, završio u bolnici na operacionom stolu.

Predsjednik udruženja građana “Moje Nožičko” Velimir Mikulić kaže da su donijeli zajedničku odluku da ne prekidaju tradiciju, u čemu ih je podržao i Rade (81). Krenuli su u potragu za novim kuvarom, a izbor je pao na Stevu Sabu iz Prijebljega, nekadašnjeg vojnog kuvara. Imajući u vidu da se tražio tanjir više, nisu pogriješili.

- Odziv je bio na nivou prethodnih godina i došlo je blizu 200 mještana, kako onih koji trenutno žive u selu, tako i drugih koji su rasuti po svijetu. Nadali smo se do zadnjeg trenutka da će nam se i Rade pridružiti, barem svojim savjetima, ali je to bilo neizvodivo. Poručio nam je da se, bez obzira na to, okupljamo i veselimo, što smo i učinili nadajući se da će se brzo oporaviti i biti s nama već sljedeće godine - kaže Mikulić.

Ovo zanimljivo druženje prvi put je održano 2017. godine s ciljem evociranja uspomena na prošla vremena kada je Rade, kao nekadašnji domar-poslužitelj, u vrijeme školskog krosa služio pasulj đacima u šarenim šoljama od tvrdog papira.

Mikulić kaže da su svi iščekivali kros, koji je održavan jednom godišnje, samo zbog pasulja i još mu je u sjećanju kako su stajali u redu da dođu do svoje porcije.

- Drago mi je što se i danas mnogi vraćaju u Nožičko, nakon više godina ili decenija, samo da bi još jednom osjetili onaj isti miris i ukus koji ih vraća u djetinjstvo. Današnja omladina je uskraćena za taj doživljaj, ali raduje me što dolaze sa svojim roditeljima i nadam se da će barem na neki način nastaviti tradiciju - rekao je Mikulić.

Stevo Sabo, koji je preuzeo kuvarsku štafetu, kaže da priprema razna jela od 1985. godine, kada je završio ugostiteljsko-turističku školu.

- To je zanat kojim se cijelog života bavim, a završio sam i školu rezervnih oficira u Ljubljani. Kuvao sam za vojsku, a zadnji put na obilježavanju 30. godišnjice srbačke brigade, kada sam pripremao pasulj u kazanu od 300 litara. Spremao sam jela i za predsjednike, vladiku i druge javne ličnosti, ali i za razna veselja - rekao je Sabo.

Među onima koji su se odazvali pozivu zavičaja bio je i specijalista maksilofacijalne hirurgije Univerzitetskog kliničkog centra RS Mario Mizdarić, koji vodi porijeklo s majčine strane iz Nožičkog.

- Kad god sam u prilici, dođem u rodno selo jer ko zaboravi svoje korijene, taj zaboravlja samog sebe. Kako godine prolaze, veza sa zavičajem postaje sve jača. Volim sresti stare prijatelje na ovako neobavezan način jer se evociraju uspomene i prorade emocije - rekao je Mizdarić.

Udruženje

Udruženje građana “Moje Nožičko”, koje je organizator druženja, broji blizu 300 članova. Da bi neko postao član, treba da vodi porijeklo iz ovog sela, da je živio u njemu najmanje pet godina ili da je neko od supružnika porijeklom iz Nožičkog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana