Vode na izvorištu Tomašičkog jezera ima za hiljade domaćinstava u osam sela

S. Ta.
Vode na izvorištu Tomašičkog jezera ima za hiljade domaćinstava u osam sela

Prijedor - U tomašičkom bunaru kod Prijedora ima dovoljno vode za snabdijevanje nekoliko hiljada domaćinstava u selima Tomašica, Busnovi, Rakelići, Saničani, Gomjenica, Rasavci, Ništavci i Zecovi, pokazali su preliminarni rezultati istraživanja bušotine.

- Trebalo bi da ukomponujemo ovaj bunar, pumpnu stanicu i dovođenje električne energije. Potrebno je razmišljati o tome kako doći do glavnog projekta vodovoda, distributivne mreže i kućnih priključaka za sva ova naselja i potrošače - rekao je direktor prijedorskog “Vodovoda” Vlado Reljić. Dosadašnje analize pokazale su da se iz ovih bunara može zahvatiti oko 10 litara vode u sekundi.

- Ukupne rezerve ovog izvorišta iznose više od 60 litara u sekundi, tako da ovdje može da se otvori veoma ozbiljno izvorište za snabdijevanje vodom jednog dijela grada - rekao je Vaso Novaković iz Instituta za primijenjenu geologiju i vodoinženjerstvo.

Radove na bušotini juče je obišao i gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, koji smatra da je projekat snabdijevanja vodom iz vodovodnog sistema Tomašička jezera od velikog značaja za grad.

- Rađene su početne analize, ali ne u punom kapacitetu. One govore da je voda dobra za piće, tako da kada završimo ova istraživanja, imaćemo kompletan odgovor u vezi sa izgradnjom vodovoda Tomašička jezera - istakao je Đaković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana