Voda stiže u još stotinu srbačkih domaćinstava

Dejan Jovičić
Voda stiže u još stotinu srbačkih domaćinstava

SRBAC - Vodovodna mreža u Srpcu duža je od 450 kilometara, ali još ne pokriva sve dijelove ove opštine, zbog čega je Vlada Republike Srpske u saradnji sa opštinom Srbac obezbijedila značajne investicije kako bi na gradski vodovod u narednim mjesecima bilo priključeno još najmanje stotinu domaćinstava.

Direktor Komunalnog preduzeća “Vodovod” Dražen Stojković kaže da je u završnoj fazi izgradnja vodovodne mreže u dužini od 1,2 kilometra u Razboju Ljevčanskom, a u planu je i izgradnja vodovoda u Ilićanima u dužini od oko 5,5 kilometara.

- Radove u Razboju privodimo kraju i namjera nam je da na mrežu priključimo 32 domaćinstva i područnu školu koju pohađa 45 učenika, a koji su do sada koristili vodu iz bunara i drugih izvora napajanja. U Ilićanima ima više od 60 kuća zainteresovanih za vodu i prijavićemo se na javni poziv opštine za izvođenje radova čim prikupimo potrebnu dokumentaciju. Ukoliko budemo izabrani, rok za završetak radova je šest mjeseci, a cijena priključka po domaćinstvu bi trebalo da bude oko 1.500 KM - rekao je Stojković.

Vodu sa gradskog vodovoda trenutno koristi više od 4.500 domaćinstava i veliki broj privrednih subjekata, među kojima je najveći potrošač klanica peradi “Perutnina Ptuj”, a sistem se snabdijeva sa tri izvorišta, Prijebljezi, Kobaš i Vrijeska.

- Riječ je o mreži značajnih izvorišnih kapaciteta koja ima veći potencijal nego što je trenutni broj potrošača i zahtijeva veliki angažman radne snage na održavanju. Imamo dovoljne količine vode za sve stanovništvo i tendencija nam je da se stalno širimo, kako u ljevčanskim selima koja u velikoj mjeri nisu pokrivena vodom iz gradskog vodovoda, tako i u brdskim krajevima - rekao je Stojković.

U preduzeću su zaposlena 54 radnika kojima se redovno isplaćuju plate, topli obroci i putni troškovi. Trenutna naplata potraživanja iznosi oko 98 odsto, a očekuje se da će do kraja godine biti u stoodstotnom iznosu.

- Glavni izvor prihoda je od isporuke vode domaćinstvima, preduzećima i ustanovama i ove godine smo poboljšali prihodovnu stranu proširenjem mreže u drugoj visinskoj zoni. Smanjili smo gubitke na mreži koji su donedavno iznosili 51 odsto, a završetkom sanacije cjevovoda u Poveliču sada iznose 45 odsto - istakao je Stojković.

Zbog dotrajale mreže u pojedinim gradskim područjima često dolazi do pucanja cijevi, a samim tim i većeg izlijevanja vode, što stvara gubitke i prekide u isporuci vode.

- Ovih dana krećemo sa rekonstrukcijom cjevovoda u ulici Danka Mitrova i to ćemo učiniti iz vlastitih sredstava. Zbog poskupljenja građevinskog materijala, struje i goriva bili smo prinuđeni da nedavno povećamo cijenu vode za osam odsto fizičkim i pravnim licima, dok je cijena za socijalne kategorije ostala nepromijenjena. Socijalno ugroženima će od iduće godine biti subvencionisan dio troškova vodnih usluga, a sredstva će biti obezbijeđena u budžetu opštine - rekao je Stojković.

Kvalitet

Ispravnost vode sa gradskih izvorišta u Srpcu redovno kontroliše Institut za javno zdravstvo RS, a analize su pokazale besprijekoran kvalitet.

- Naša namjera je da cjelokupno područje srbačke opštine bude pokriveno vodosnabdijevanjem sa gradske mreže jer raspolažemo dovoljnim količinama vode i kadrovskim i tehničkim potencijalom za ovu vrstu investicije - naglasio je Dražen Stojković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana