Voda iz prnjavorskog gradskog vodovoda zabranjena za piće

Srna
Voda iz prnjavorskog gradskog vodovoda zabranjena za piće

Prnjavor - Opštinski inspektor za hranu i sanitarnu zaštitu u Prnjavoru izdao je rješenje o zabrani upotrebe vode iz gradskog vodovoda za piće i pripremu hrane, a Komunalnom preduzeću "Vodovod" naloženo je da o tome obavijesti javnost.

"Analizom 24 pojedinačna pesticida iz sirove vode Akumulacionog jezera Drenova utvrđeno je da dva nisu zadovoljavala propisane koncentracije, te je na osnovu predočenih nalaza i stručnog mišljenja Instituta za javno zdravstvo Banjaluka utvrđeno da se voda smatra zdravstveno nebezbjednom u cijeloj distributivnoj mreži", saopšteno je iz opštine Prnjavor.


Navodi se da je neophodno utvrditi porijeklo prisustva štetnih materija u vodoizvorištu i u skladu s tim preduzeti adekvatne mjere zaštite vodoizvorišta.

U saopštenju se napominje da će uzorak sirove vode iz Akumulacionog jezera Drenova biti dostavljen na dodatnu analizu, te da je jasno da ova voda nije za piće i da je to višedecenijski problem opštine Prnjavor.

Iz preduzeća "Vodovod" kao alternativne izvore snabdijevanja vodom za piće stanovnicima su preporučili javnu česmu Povelič kod Crvenog krsta, javni izvor Dobra voda, javni bunar kod Gimnazije, javni bunar u Hilandarskoj ulici kod Pravoslavne crkve, javni bunar na raskrsnici ulica Ilije Malića i Savka Jenjića i javni izvor Brestovac na Gradini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana