Voda iz kamena oživljava oranice u Hercegovini

Ratomir Mijanović
Voda iz kamena oživljava oranice u Hercegovini

Trebinje - Gradnjom hidrotehničkog sistema na području Trebinjskog polja gotovo 1.100 hektara obradive površine dobiće infrastrukturu za savremeno navodnjavanje, a mještani širokog prigradskog i seoskog pojasa, od Zasad polja do Kremenog Dola, uslove za intenzivniji razvoj poljoprivrede.

Projektant idejnog rješenja iz preduzeća "Hidroelektrane na Trebišnjici" Duško Vujović kaže da je riječ o najznačajnijem sistemu za navodnjavanje izgrađenom posljednjih godina u Hercegovini.

- Teritorijalno, sistem za navodnjavanje pokriće kompaktnu cjelinu obradivih površina od Zasad polja do Kremenog Dola - kaže Vujović i dodaje da uskoro kreće prva, najzahtjevnija faza projekta, koja će koštati 5,3 miliona KM, a podrazumijeva gradnju dvije pumpne stanice, rezervoara, te desetak kilometara transportnog cjevovoda.

Naredna faza predviđa ugradnju sekundarne mreže.

- Najstarija gravitaciona metoda površinskog navodnjavanja, za koju su korišćeni zemljani ili betonski kanali, biće zamijenjena najsavremenijim metodama navodnjavanja pod pritiskom - istakao je Vujović.

Realizacijom projekta, zahvaljujući dodatnim količinama vode iz Trebišnjice preko pumpne stanice u Zasad polju, nadomjestili bi se i nedostaci sistema u Mokrom polju.

- Problem je redovni godišnji remont sistema HE na Trebišnjici, zbog kojeg u prosjeku dvadesetak dana godišnje tunel ostaje bez vode. Nema nijedne poljoprivredne kulture koja može da izdrži toliki sušni period - ističe on.

Vujović kaže da će mještani imati brojne prednosti.

- Novim sistemom korisnici će imati mogućnost da na zatvaraču dobiju vodu, da iskoriste sve prednosti navodnjavanja "kap po kap", te da upotrebljavaju razne vrste prskalica ili metodu subrigacije za kulture koje to zahtijevaju, ali ako baš žele i da gravitaciono natapaju parcelu - pojašnjava Vujović.

Gradnjom sistema sva domaćinstva na ovom potezu dobiće tehničku vodu, koja je kvalitetnija za navodnjavanje poljoprivrednih površina od hlorisane vode za piće, što će ujedno, pojašnjava Vujović, značiti i "štednju" vode iz gradskog vodovoda za potrebe novih potrošača. Napominje da se uz vodovodne planiraju i cijevi za internet, kablovsku televiziju i telefoniju, što će mještanima prigradskih i seoskih naselja omogućiti bolje uslove života.

Sa druge strane, i na udaljenijim područjima grada Trebinjci se udružuju kako bi poboljšali vodosnabdijevanje. Tako je značaj navodnjavanja oranica ujedinio mještane pet sela koji su formirali Udruženje korisnika vode "Zavođe" i vlastitim snagama još 2015. počeli gradnju cjevovoda. Priključenje tehničke vode očekuju u proljeće dogodine, a predračunska vrijednost ovog projekta je 580.000 maraka.

Uprkos poznim godinama, Milenko Anđelić (80) ne propušta radne akcije. On vjeruje da će mlađi oživjeti oranice.

- Ja neću, vjerovatno, mnogo koristiti, ali redovno učestvujem u akciji koju vode mještani kako bi mlađi ratari imali što bolje uslove za rad - rekao je Anđelić.

U "Zavođu" ističu da je dužina transportnog cjevovoda devet kilometara, a do sada je položeno oko pet kilometara cijevi.

- Bez vode nema života, a radne akcije i ovaj projekat su primjer sloge naroda - kaže mještanin Gojko Drašković.

Željko Milanović, koji je takođe član udruženja "Zavođe", smatra da će gradnjom novog sistema mnogi imati koristi.

- Obnovio sam imanje i počeo da se bavim se stočarstvom. Zahvaljujući ovom projektu moći ću da se više posvetim poljoprivrednoj proizvodnji - kazao je Milanović.

Finansiranje

Duško Vujović je pojasnio da bi novi sistem koristio hidropotencijal HE "Trebinje 2" putem vodozahvata na tunelu za Plat, a nova pumpna stanica u Zasad polju služila bi za dopunjavanje sistema vodom iz korita Trebišnjice.

Nosilac projekta je grad Trebinje, "Hidroelektrane na Trebišnjici" su obezbijedile vodoprivredne dozvole i projektnu dokumentaciju. Važnost projekta je prepoznalo i resorno ministarstvo, koje je gradnju sistema uključilo u kreditni program Svjetske banke. Ministarstvo će posredstvom Svjetske banke obezbijediti 85 odsto sredstava, a 15 odsto grad Trebinje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana