Voda i mulj prekrili dvorišta i bašte u zvorničkim mjesnim zajednicama

Milijana Latinović
Voda i mulj prekrili dvorišta i bašte u zvorničkim mjesnim zajednicama

Zvornik - Snažno nevrijeme praćeno obilnom kišom i jakim vjetrom zahvatilo je u srijedu popodne Zvornik, a rijeka Zlatica izlila se u gradskom naselju Srpska varoš i poplavila dvorišta 15 kuća, pomoćne objekte i bašte.

Čekajući juče da se voda povuče, kako bi mogli očistiti mulj i nanose iz svojih dvorišta, mještani su ispričali da je Zlatica u srijedu nosila sve pred sobom.

Mještanka Slavica Spasojević kaže da je svaka jača kiša podsjeti na davnu 1987. godinu, kada je usljed obilnih padavina voda prodrla u domaćinstva i nanijela ogromnu štetu.

- Poplavljeni su nam garaža i dvorište. Voda se polako povlači, ali nam ostaju blato i haos. Trebaće nam mnogo vremena da sve očistimo, a zaplavljene su i bašte - ispričala je Spasojevićeva koja živi u naselju Srpska varoš.

Iako voda nije došla do njih, straha ima i među stanovnicima koji stanuju na drugom kraju ovog zvorničkog naselja, a iza njih je kažu još jedna neprospavana noć.

- Kiša ponovo pada, strah me da bi voda mogla i do nas doći. Iako nismo bili poplavljeni, u srijedu nismo imali ni struju niti telefonski signal - ispričala je mještanka Slavica Petrović.

Predsjednik mjesne zajednice Srpska varoš Ljubinko Obrenović ističe da se situacija smiruje i apeluje na stanovništvo da ne stvaraju paniku.

- Voda je ušla u podrume nekoliko prizemnih kuća, ali nema veće štete. U toku je saniranje posljedica i čišćenje zaplavljenih domaćinstava - rekao je Obrenović.

Iz gradske uprave Zvornik ističu da je u Srpskoj varoši usljed nagomilavanja otpada na stubovima mosta preko rijeke Zlatice došlo do njenog izlijevanja iz korita i plavljenja domaćinstava i putne infrastrukture.

- Predstavnici Službe civilne zaštite odmah su poslije nevremena izašli na lice mjesta i angažovali građevinske mašine na otklanjanju nanosa, čime je spriječena veća šteta. Stanovništvu naseljenom uz rijeku podijeljene su pumpe kako bi ispumpali vodu iz poplavljenih objekata - rekli su u Upravi grada Zvornika.

Dodaju da je nevrijeme pričinilo štetu i u mjesnim zajednicama Oraovac, Glumina, Karakaj i Snagovo, a strijelci iz protivgradnih stanica na teritoriji Zvornika ispalili su u srijedu 20 protivgradnih raketa.

Olujno nevrijeme pogodilo je i naselja na području opštine Maglaj u FBiH, gdje je grad nanio štetu poljoprivrednim usjevima i automobilima. Grad veličine oraha, koji je padao na području između Maglaja i Žepča, oštetio je dvadesetak automobila i crijep na dva stambena objekta.

Prognoza

Iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda ističu da će danas u svim krajevima RS jutro biti hladno, na istoku pretežno oblačno, sa slabom kišom mjestimično.

Prognoza pokazuje da će vrijeme tokom dana biti pretežno sunčano uz porast temperature. Jutarnja temperatura vazduha biće od sedam do 12 stepeni, a najviša dnevna od 19 do 24 stepena Celzijusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana