Vlast u Livanjskom kantonu zapela na pravima Srba

V. K.
Vlast u Livanjskom kantonu zapela na pravima Srba

Livno - Formiranje vlasti u Livanjskom kantonu zapalo je u ćorsokak nakon što SNSD, HDZ BiH i SDA nisu uspjeli da usaglase principe sporazuma o zajedničkom djelovanju, zbog čega je propao i pokušaj izbora rukovodstva Skupštine.

Delegat SNSD-a u Domu naroda Parlamenta FBiH Slaviša Mihajlović kaže da ta stranka, kao jedina srpska u kantonu, mora da čuva interese Srba u Drvaru, Grahovu, Glamoču i svim ostalim opštinama u FBiH. Zbog toga su tražili da se kroz sporazum sve stranke obavežu da će do kraja ove godine ući u ustavne promjene i zaustaviti kršenje prava srpskog naroda.

- HDZ nije bio voljan da ispoštuje taj uslov, dok se sa SDA može naći rješenje jer ni Bošnjaci nemaju zavidan položaj. Sada su sve karte otvorene, imaju naše uslove i na njima je da ih dobro razmotre jer mi nećemo popustiti i spremni smo i da budemo opozicija. Važnije nam je da zaustavimo kršenje prava srpskog naroda od mjesta koja nam u vlasti i pripadaju i koja nam nude - rekao je Mihajlović.

Srbima, istakao je, u kantonalnoj Vladi treba da pripadnu tri ministarstva i to mora da bude ispoštovano.

- Naši uslovi su jasni i realni, a ostalo je na HDZ-u i SDA. Srbi moraju da budu vidljivi na obilježjima FBiH jer su konstitutivni narod - zaključio je Mihajlović.

Šef kantonalnog odbora HDZ-a Branko Ivković kaže da je, ipak, sve na SNSD-u i da ne mogu da više popuste. Ivković je dodao da su sa SDA usaglasili stavove i da nastavak formiranja vlasti u ovom kantonu zavisi od SNSD-a.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana