Vlasnik firme Resan 4 iz Kostajnice trudnici dao otkaz

Dragana Keleč
Vlasnik firme Resan 4 iz Kostajnice trudnici dao otkaz

Kostajnica - Vlasnik firme "Resan 4" Saša Resan iz Kostajnice otpustio je radnicu Milenu Mustić dok je bila u trećem mjesecu trudnoće i potom odbio da je vrati na posao, iako su mu to naložili inspektori rada.

Iz Centra javne bezbjednosti Prijedor, navodeći inicijale, saopšteno je da Resana terete za povredu osnovnih prava radnika i povredu prava iz socijalnog osiguranja.

- Vlasnik trgovinske radnje u Kostajnici S. R. (32) osumnjičen je da je radnici M. M. dao otkaz nakon što joj je otvoreno trudničko bolovanje - navedeno je u saopštenju.

On je prošle godine, nakon što je Mustićevoj otvoreno trudničko bolovanje, popisao robu, zatvorio radnju gdje je bila zaposlena i istog dana dao joj otkaz. S obzirom na to da ima još tri radnje, inspekcija rada je Resanu naložila da Mustićevu vrati na posao. Međutim, on to nije učinio, zbog čega je prijavljen Okružnom tužilaštvu Banjaluka, jer je prekršio Zakona o radu.

A dok čeka na pravdu, za koju vjeruje da je spora, ali dostižna, Milena Mustić je prošlog mjeseca postala i majka dječaka.

Nezaposlena i u izuzetno lošoj finansijskoj situaciji nije imala novca ni da tuži bivšeg vlasnika. Naprotiv, on je, kako kaže, tužio nju, pri tome je optuživši za krađu.

- Da imam tih 20.000 maraka, za koje me lažno optužuje da sam ih ukrala, tužila bih ga. Sramota je šta su sve ljudi spremni da učine - priča ogorčeno Mustićeva.

Ona je šest godina radila u prodavnici "Resan", u kojoj je bila prijavljena na neodređeno.

- Čim sam im rekla da sam trudna i da ću morati na bolovanje, jer mi je prethodna trudnoća, nažalost, završila spontanim pobačajem, dobila sam otkaz - naglašava Mustićeva.

Resan juče nije bio raspoložen da govori o ovom slučaju.

- Nemam šta reći o tome i neću. Sve je na sudu - bio je kratak Resan.

Predsjednik Saveza sindikata RS Ranka Mišić ističe da poslodavci svakodnevno krše prava radnika, tačnije, svaki treći poslodavac oglušuje se o zakon i ključna radnička prava.

- Za najveću i svaku osudu je nezakonito otpuštanje žena u drugom stanju. Tu je i dalje naš sistem "nijem" i ne čini dovoljno da bi njihova prava bila zaštićena - istakla je Mišićeva.

Pravna pomoć

Ranka Mišić poručila je svim ženama koje dobiju otkaz dok su na porodiljskom ili trudničkom odsustvu, da mogu doći u kancelarije Saveza sindikata, gdje će im obezbijediti besplatne pravne savjete i pomoć.

- Bez obzira na to da li su član Sindikata ili ne, neka nam se obrate i pomoći ćemo im - istakla je Mišićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana