Vlaseničani krenuli za Grčku, na premijeru filma "Spasavanje prekinutog djetinjstva"

SRNA
Vlaseničani krenuli za Grčku, na premijeru filma "Spasavanje prekinutog djetinjstva"

VLASENICA - Petoro Vlaseničana, među kojima je učiteljica Koviljka Đurović, prisustvovaće u srijedu, 16. oktobra, premijeri dokumentarnog filma "Spasavanje prekinutog djetinjstva: Tinos - 30 godina poslije", kojim se iskazuje zahvalnost grčkom narodu i stanovnicima ostrva za nesebičnu podršku i utočište koje su pružili djeci iz Republike Srpske tokom 1994. godine.

Vlaseničani su večeras otputovali u Beograd, odakle će avionom odletjeti na grčko ostrvo, a učiteljica Đurović rekla je Srni da su Grci prije 30 godina prijateljski i raširenih ruku dočekali 90 djece i pet prosvjetnih radnika iz Republike Srpske kao da su rod najrođeniji.

"Vežu nas neraskidive veze sa Grcima. Oni su prema nama bili puni poštovanja, ljubavi. To se ne može zaboraviti. Kada vam neko pruži ruku u najtežim trenucima taj je prijatelj za vijekove", istakla je Đurovićeva, prisjećajući se dana u Grčkoj kada je Srbima na ovim prostorima bilo najteže.

Ona je naglasila da su se u godinama koje su bile traumatične za Srbe Grci pokazali kao divni ljudi, puni ljubavi, koji nadasve vole Srbe, i da se nada da će biti prilike da im uzvrate tako što će ih jednog dana ugostiti u svom gradu.

Vlaseničane je u ime opštine Vlasenica, koja je finansijski podržala odlazak u Grčku, ispratio ih je i srećan put poželio predsjednik Skupštine opštine Goran Đurić.

On je rekao Srni da je večeras bio u prilici da čuje koliko su i nakon 30 godina snažne emocije učiteljice Đurović kada govori o grčkim prijateljima, kao i da će opština i ubuduće podržavati ovakve događaje.

Načelnik opštine Vlasenica Miroslav Kraljević uputio je pozivno pismo administraciji ostrva Tinos, sa željom da se prijateljski odnosi formalizuju potpisivanjem sporazuma, memoranduma, da se uspostavi saradnja i da uzvrate posjetom opštini Vlasenica.

Dokumentarni film "Spasavanje prekinutog djetinjstva: Tinos - 30 godina poslije", koji je emotivna priča o prijateljstvu grčkog i srpskog naroda prožeta empatijom, ljubavlju i solidarnošću, snimljen je povodom 30 godina od boravka 90 djece i pet učiteljica iz Vlasenice, Bratunca, Skelana i Srebrenice na grčkom ostrvu Tinos.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana