Vlasenica: Sutra memorijalni skup zahvalnosti derventskim junacima

Srna
Vlasenica: Sutra memorijalni skup zahvalnosti derventskim junacima

VLASENICA - U Vlasenici će sutra biti održan memorijalni skup povodom 27 godina od stradanja 15 boraca derventske brigade Vojske Republike Srpske u napadu pripadnika takozvane Armije BiH u rejonu sela Cerska.

Poginulim herojima biće služen parastos u Crkvi Svetih Petra i Pavla u Vlasenici, a potom će učesnici memorijalnog skupa posjetiti Spomen-sobu i prislužiti svijeće ispred mermerne spomen-ploče poginulim Dervenčanima na Vojničkom groblju u Vlasenici.

U mučkom napadu muslimanskih ekstremista u rejonu sela Cerska 9. marta 1993. godine poginuli su Borko Nović, Dražen Bojanić, Janko Marić,  Miloš Milanković, Mitar Popović, Mirko Davidović, Slobodan Davidović, Željko Dujaković, Vinko Demirović, Rasim Mehmedović, Mirsad Mujačić, Nedeljko Dragojlović, Miladin Udovičić, Nedeljko Đekić i Petar Čolić.

Predsjednik Boračke organizcije opštine Vlasenica Mile Simanić izjavio je Srni da je 9. mart, jedan od najtužnijih datuma u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu na području Vlasenice i da će herojstvo stradalih boraca iz Dervente ova opština vječno pamtiti.

"Došli su ovdje da nam pomognu, da zajedno odbranimo srpske prostore od podivljalih ekstremista. Ova opština i ovaj narod duguju im vječnu zahvalnost", poručio je Simanić.

Načelnik opštine Vlasenica Miroslav Kraljević rekao je Srni da su Srbi stradali u svim ratovima, samo zato što su branili svoja ognjišta i ono što je njihovo i zbog toga je veoma važno da srpski narod ostane okupljen i jedinstveni, jer samo tako može da opstane na ovim prostorima.

Predsjednik Boračke organizacije opštine Derventa Boro Dobrilović izjavio je Srni da je obaveza svih da se žrtva derventskih boraca nikada ne zaboravi.

Činjenica da je među poginulima herojima bilo i pripadnika bošnjačke nacionalnosti, kaže on, potvrđuje da su ti borci bili na pravoj strani i borili se za pravdu i slobodu.

"Devetog marta navršiće se 27 godina od stradanja 15 naših saboraca, koji su zajedno sa vlaseničkim borcima na ovim prostorima ostavili svoje živote za slobodu. Mi svake godine, zajedno sa porodicama poginulih boraca, dolazimo iz Dervente u Vlasenicu prve subote u martu da odamo počast našim sugrađanima, hrabrom borcima Vojske Republike Srpske", rekao je Dobrilović.

Pripadnici 327. motorizovane brigade VRS iz Dervente borili su se u otadžbinskom ratu na ratištima širom Srpske, od Vlasenice, Milića, pa do sarajevskog i zapadno-krajiškog ratišta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana