Stanove dobilo 20 izbjeglih i raseljenih porodica u Vlasenici

Srna
Stanove dobilo 20 izbjeglih i raseljenih porodica u Vlasenici

VLASENICA - U Vlasenici je 20 izbjeglih i raseljenih porodica dobilo stanove u okviru Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja, koji je realizovan uz pomoć Evropske unije, a vrijednost projekta je oko 1.500.000 KM.

Ugovore sa korisnicima stanova u naselju Toplik potpisao je načelnik opštine Miroslav Kraljević.

“Drago mi je vidjeti ljude koji su na licima pokazali sreću jer su poslije mnogo godina riješili stambeno pitanje. Moja zahvalnost je prema Vladi iinstitucijama Republike Srpske i ministarstvima na nivou BiH”, rekao je Kraljević novinarima.

On je naveo da je u narednom periodu potrebno riješiti prilazne puteve, urediti prostor oko zgrade.

Kraljević je dodao da se sa Vladom Republike Srpske dogovara nastavak rješavanja pitanja stambenog zbrinjavanja porodica raseljenih lica i da na tom prostoru bude podignuto još 50 stanova.

On je naveo da je trenutni vlasnik stanova opština Vlasenica, a da korisnici plaćaju simboličnih 10 KM za mjesečnu zakupninu, ali da će se vremenom promijeniti ta odluka, kako bi korisnici u budućnosti imali pravo otkupa.

Kraljević je najavio da će 21. septembra zvanično otvoriti i useliti zgradu policije i da će time dobiti slobodan objekat koji će poslužiti za rješavanje pitanja smještaja petnaestak porodica.

On je podsjetio da je u Vlasenici 2013. godine bilo 120 raseljenih i izbjeglih porodica koje nisu bile stambeno zbrinute, a da je sada 85 porodica koje nemaju rješeno stambeno pitanje.

“Dajemo uvjerenje da ćemo u najskorijem periodu za godinu-dvije riješiti i ostale porodice koje nisu stambeno zbrinute”, rekao je Kraljević.

Jedna od korisnika koji su dobili stan je Grozdana Zoranović, koja je 1992. godine izbjegla sa četvorogodišnjim djetetom iz sela Vučinić u opštini Kladanj, zahvalila je načelniku Kraljeviću što je uspjela da dobije krov nad glavom.

“U Kladanj kad odemo sve je zaraslo, nema povratka”, rekla je Zoranovićeva.

Među ovim korisnicima je Radenko Pelemiš iz sela Pelemiši u opštini Kladanj koji je izbjegao u Vlasenicu 1992. godine, a do danas je koristio alternativni smještaj.

“Sa petočlanom porodicom mnogo puta sam se selio po Vlasenici. Zahvaljujem predsjedniku Vlade Republike Srpske, donatorima, kao i svima koji su radili na ovom projektu. Posebno hvala Kraljeviću i njegovim ljudima”, rekao je Pelemiš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana