Vlasenica: Potpisan memorandum o evropartnerstvu

Srna
Vlasenica: Potpisan memorandum o evropartnerstvu

Vlasenica - Načelnici opština Vlasenica Miroslav Kraljević i Srebrenica Mladen Grujičić i predsjednik Evropskog pokreta u BiH Predrag Praštalo potpisali su danas Memorandum o evropskom partnerstvu ove dvije opštine sa tim pokretom.

Memorandum je potpisan u okviru konferencije o temi "Uloga lokalnih zajednica i privrednog sektora u EU i BiH", održane u Vlasenici, na kojoj je učestvovao i politički savjetnik Delegacije EU u BiH Olaf Dojzen.


On je rekao novinarima da je potpisivanje Memoranduma pozitivan signal, ali i pokazatelj da se EU približava lokalnim sredinama, gdje se, u suštini, i odvija život.

"Ne samo da postoji obaveza političkih lidera na čelu zemlje da vode ka evropskim integracijama ovu zemlju, već je ovo i pozitivan signal koji ukazuje da se sve ovo može dešavati i na nivou opština. Pozivamo i druge opštine da se priključe ovom procesu", naveo je Dojzen.

Načelnik Vlasenice Miroslav Kraljević naglasio je da je potpisivanje Memoranduma za ovu opštinu važan događaj.

"To je način i pokazatelj u kom pravcu Vlasenica od danas želi da ide. Želimo da od Vlasenice napravimo otvoren grad. Želimo da promijenimo sliku o Vlasenici, da ona otvori vrata investitorima i da tražimo partnere koji će nam pomoći da se razvijamo", istakao je Kraljević.

Načelnik Srebrenice Mladen Grujičić rekao je novinarima da je ta opština opredijeljena za evropski put i da je Memorandum korak u tom pravcu.

"Ovo je došlo kao pozitivna priča koju treba da nastavimo i smatramo da će ovo samo doprinijeti ekonomskom razvoju Srebrenice. Moramo da se povezujemo, da otvorimo svoja vrata prema svima i da nađemo način da bi privukli investitore", dodao je Grujičić.

Praštalo je izjavio da potpisivanjem Memoranduma Evropski pokret u BiH praktično zaokružuje regiju Birač kao partnera u procesu evropskih integracija.

"Evropa i EU je subjektivitet koji ogroman značaj daje razvoju lokalne zajednice, koja je nosilac društvenog razvoja. Svi društveni tokovi potiču iz lokalne zajednice i ako ona nije snažna ne možemo očekivati ni da entiteti, odnosno država bude jaka i uspješna", rekao je Praštalo.

U Vlasenici su danas organizovane tri panel-diskusije sa predstavnicima lokalne zajednice i poslovnog sektora, školski čas o EU u amfiteatru Šumarskog fakulteta, te susret sa prestavnicima civilnog sektora.

Učesnici skupa, koji je organizovao Evropski pokret u BiH na inicijativu opštinskih vlasti, posjetili su i vlaseničko preduzeće "Buk-prom", kao jedan od uspješnijih privrednih subjekata u toj opštini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana