Vladimir Mijailović sabrao tridesetogodišnje lovačko iskustvo: Divlje svinje nišanio od južne Afrike do Tadžikistana

Dejan Jovičić
Vladimir Mijailović sabrao tridesetogodišnje lovačko iskustvo: Divlje svinje nišanio od južne Afrike do Tadžikistana

SRBAC - Divlja svinja je u sve većoj ekspanziji na ovim prostorima, a razlog za to su povoljni tereni i odlični stanišni uslovi, uz obilje hrane i ukrštanje sa populacijama domaćih svinja, riječi su magistra poljoprivrede Vladimira Mijailovića iz Beograda, koji iza sebe ima lovačku karijeru dugu više od 30 godina.

Mijailović, koji vuče korijene iz Nožičkog kod Srpca, objavio je svoju drugu knjigu “Lov na divlje svinje”, a prva promocija održana je ovih dana upravo u Srpcu pred brojnim lovcima iz cijele banjalučke regije.

U knjizi je sabrao višedecenijsko iskustvo lova na divlje svinje u oblasti rijeke Limpopo u Africi, francuskom Šampanju i Korzici, rumunskim Karpatima, Volgi u Rusiji, Tadžikistanu, kao i lovištima u Sjevernoj Makedoniji, Hrvatskoj, Sloveniji i Republici Srpskoj.

Ističe da će to biti korisno štivo svim lovcima, a naročito početnicima, budući da je literatura o lovstvu prilično oskudna na području bivše Jugoslavije.

- Obuhvatio sam lov od ravnice do brda i pobrđa sa svim rasama pasa koje su prisutne na teritoriji Srpske i Srbije, male tajne o načinima prihrane i izbor optike i municije, uz kratke i efektivne reportaže o iskustvima lovaca sa ovih područja. Samo za jedan dan, od izlaska knjige u štampariji u Kragujevcu, putujući do Beograda prodao sam 100 primjeraka, što dovoljno govori koliko interesovanje vlada za ovu literaturu - rekao je Mijailović.

Lovio je divljač na više kontinenata i prošao lovišta “od Afrike do Sibira”, kako glasi naziv njegovog književnog prvenca objavljenog prošle godine, ali ljubav prema lovu divljih svinja se najkasnije rodila.

- Ranije su me više zanimali srndaći i druga visoka divljač, posebno sibirski srndaći i jeleni. Međutim, kako je vrijeme prolazilo postao sam strastveni lovac na divlje svinje, što sam ostao do današnjeg dana, a jedan od razloga je bio taj da je u lovištu Rit kod Beograda njihova populacija narasla do nevjerovatnog broja - rekao je Mijailović.

Poseban odjeljak u knjizi posvetio je lovcima u rodnom Srpcu i krovnom savezu u Srpskoj, koji broji oko 20.000 članova i 105 članica, ističući da se divlje svinje love u vrhunskim uslovima a njihova brojnost je odlična u većini lovišta.

Direktor Lovačkog udruženja “Srna” iz Srpca Goran Savanović kaže da se divlja svinja vijekovima nalazi na teritoriji srbačke opštine, a njen kapacitet je ove godine iznad planiranog.

- Srbac se nekad zvao Bosanski Svinjar i jedini je u Srpskoj koji na grbu ima divlju svinju. Zbog velike brojnosti moguća je veća šteta ove godine što ćemo pokušati spriječiti njihovim hranjenjem kako bismo ih zadržali u šumi - rekao je Savanović.

Srbački lovac Žarko Vlajinić lovom se aktivno bavi od 1997. godine i do sada je ulovio dvije divlje svinje težine 146 i 40 kilograma.

- U tim trenucima tresao me je adrenalin, ali sam ih uspješno odstrijelio, čemu je doprinijela i dobra lovačka sekcija iz Razboja Ljevčanskog, čiji sam član. Za dobar lov najpotrebniji je dobar pas, a zatim mir, tišina i strpljenje, naročito ako se lovi na čekama - istakao je Vlajinić.

Recepti

Za istinske gurmane Vladimir Mijailović je u svojoj novoj knjizi pripremio i brojne recepte za jela od divlje svinje, a posebnu pažnju privlači file u sosu od bijelog vina na način moje supruge, koji ona uspješno priprema godinama. Za narednu godinu planiran je izlazak nove knjige koja će biti posvećena lovu na srndaća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana