Vladika Sergije: Zaštitimo Unu od ljudske pohlepe

Srna
Vladika Sergije: Zaštitimo Unu od ljudske pohlepe

MARTIN BROD - Njegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački Sergije pozvao je one koji odlučuju u Hrvatskoj i BiH da dignu glas protiv gradnje mini-hidroelektrane na izvoru rijeke Une i stanu na put bezumlju koje unosi nemir.

Vladika Sergije je naveo da je posljednjih sedmica aktuelizovano pitanje zaštite vrela Une, jedne od najljepših rijeka svijeta, koja je, kako kaže, napojila svojom vodom, ali i ljepotom, brojne generacije predaka.

-Nekom je palo na pamet da Une gradi ono što se graditi ne može, ne smije i ne treba - rekao je episkop Sergije.

Vladika bihaćko-petrovački je ukazao da svijet postaje sve okrutniji, a ono što je Gospod nesebično darovao, na blagosloveno korištenje, ljudska pohlepa pokušava ugroziti, obeščastiti i učiniti sasvim suprotnim od onoga što po svojoj prirodi jeste.

-Priroda je naše zemaljsko stanište, koje smo dužni sačuvati za buduća pokoljenja, za one što će tek doći, a ono što smo dobili, ne svojom zaslugom, trebamo sačuvano predati našim nasljednicima", poručio je vladika Sergije.

On je naveo da se vrelo Une nalazi svega nekoliko kilometara od manastira Rmanj, te da je stoga dužan upozoriti, upoznati i skrenuti pažnju svima koji o nečemu odlučuju, kako u Hrvatskoj tako i u BiH, da dignu svoj glas i pokušaju stati na put bezumlju koje unosi nemir.

Vladika je podsjetio i da je prije nepune tri decenije srpski narod protjeran sa obje strane gornjeg toka Une, a sad ga se pokušava zaplašiti i poniziti, tako da je borba za očuvanje vrela Une istovremeno i borba da Srba bude tamo gdje ih je oduvijek i bilo.

-Zato je važno da glasno, jasno i bez straha zaštitimo rijeku koja je našim precima i nama, bila i ostala, simbol ljepote, slobode i Božije ljubavi - poručio je vladika bihaćko-petrovački Sergije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana