Vladika Jefrem osveštao novoizgrađeni hram u Ravnicama

Srna
Vladika Jefrem osveštao novoizgrađeni hram u Ravnicama

NOVI GRAD - Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem osveštao je danas novoizgrađeni Hram Svetog velikomučenika kneza Lazara u Ravnicama kod Novog Grada.


Vladika Jefrem je u prigodnoj besjedi rekao da su Ravnice i okolina jedinstveni po rijeci Uni i Pounju, kraju koji pruža sve neophodno za život dostojan čovjeka.

-Izgradnjom hrama ovo mjesto je dobilo svoj pečat. Sada i oni koji samo prolaze vide da ovdje žive Srbi pravoslavni koji poštuju svoju vjeru i svoju crkvu - rekao je on.

Episkop Jefrem je rekao da je gradnja hrama završena uprkos poteškoćama, zahvaljujući pomoći vjernika i institucija.

-Danas teško da bi se nešto vrijednije moglo desiti u ovom dijelu Pounja osim osveštanja ovog hrama. Ovo je zborno mjesto svih koji ovdje žive i onih koji su iz raznih razloga morali da odu. Ovdje je njihova duhovna zajednica - istakao je vladika Jefrem.

Prema njegovim riječima, Parohija poljavničko-ravnička je obnovljena i u Poljavnicama će biti izgrađen hram i parohijski dom.

Vladika Jefrem je uručio zahvalnicu Gojku Kovačeviću iz Ravnica, koji živi u Beogradu, a kome je pripala čast da zbog zasluga u izgradnji bude kum hrama.

Zahvalnica je uručena i Anđelku Grahovcu iz Ravnica koji živi u Banjaluci, kome je zbog ličnog angažmana pripala čast da bude kum ikonostasa.

Vladika Jefrem odlikovao je jereja Nebojšu Nježića, paroha Parohije poljavničko-ravničke, pravom nošenja crvenog pojasa.

Nakon čina osveštanja i Svete arhijerejske liturgije pripremljen je kulturno- umjetnički program koji su izveli članovi Kulturno-umjetničkog društva „Una“ Novi Grad, a potom je uslijedio svečani ručak.

Izgradnju hrama pomogli su vjernici, opština Novi Grad, Ministarstvo za boračko-invalidsku zaštitu, Sekretarijat za vjere u Vladi Republike Srpske te Sekretarijat za izbjegla i raseljena lica.

Temelje Hrama Svetog velikomučenika kneza Lazara u Ravnicama episkop Jefrem osveštao je 2011. godine, a zvona u novembru 2017. godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana