Vladika Andrej: Poruka zajedništva i solidarnosti

Tanjug
Vladika Andrej: Poruka zajedništva i solidarnosti

BEČ - Episkop austrijsko-švajcarski Srpske pravoslavne crkve (SPC) Andrej uputio je poruku zajedništva i solidarnosti vjernicima u Austriji, Švajcarskoj, Italiji i na Malti, i ukazao da će, ako se od sredine maja dozvole javna bogosluženja u Austriji, to biti uz ograničen broj ljudi u odnosu na broj kvadrata u hramu.

“Svjesni smo da sve mora ići postepeno kako se žar virusa opet ne bi raspalio, da se i nadalje držimo mjera opreza jer može ponovo da se razbukti. Ako se u Austriji od sredine maja dozvole javna bogosluženja, pod bezbjedonosnim propisima u zaštiti čovjekovog zdravlja, i ubuduće bi naša eparhija bila u saglasnosti sa ekspertima koji preporučuju najvažnije pravilo: da svuda držimo odstojanje”, ističe se u poruci.

Vladika je naglasio da se srpski vjerni narod tokom uskršnjih praznika pokazao kao narod jake vere i kulture odgovornosti prema nama i prema društvu, da svi imamo razumjevanja za iznenadno stroge mjere zaštite u našim svetim hramovima, što je postalo jedan od presudnih faktora da svi zajedno suzbijamo epidemiju i da se virus teže prenosi.

“Saglasno s državnim i zdravstvenim službama i poštujući najdobronamjernije preporuke i uputstva koja nalaže struka, naše hramovne uprave, po srpskom principu čojstva i junaštva, savjesno su vodili računa o merama da se nesebično izlazi u susret blagočestivom narodu u ovom periodu dok traje ovaj vanredni režim”, naveo je vladika.

On je dodao da je eparhija je donijela niz mjera i odluka o načinu rada i djelovanja pri hramovima tokom vanrednog stanja i da proglašenjem vanrednog stanja Crkva i hramovi nisu obustavljali svoj rad.

“Naprotiv, sveštenstvo i crkveni odbori se osjećaju kao da su upravo sada na ispitu, da pojačamo svoje molitve Bogu i da se milosrđem i čovjekoljubljem žrtvujemo za one koji su u opasnosti”, ukazuje se u poruci.

Vladika Andrej je naveo da u njegovoj eparhiji među sveštenstvom i vjernicima nema žrtava niti ima slučajeva da su njeni vjernici u Austriji, Švajcarskoj, Italiji ili na Malti primljeni u bolnicama zbog infekcije od zaraze korona virusom”.

“Ovaj žuti karton od prirode, kao izraz brige i staranja Božijeg o čovjeku, može da bude novi početak, vrijeme promišljanja, da se učimo na greškama i pokajnički se suočimo sa manama sistema života. Ono što je najbitnije jeste da budemo bolji i da cjenimo život i vrijednosti života na drugačiji način”, podvukao je vladika.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana