Vlada RS pomogla izgradnju kuće za Vrejiće iz Srpca: Novi dom dobili za svega 28 dana

Dejan Jovičić
Vlada RS pomogla izgradnju kuće za Vrejiće iz Srpca: Novi dom dobili za svega 28 dana

SRBAC - Šestočlana porodica Radenka i Biljane Vrejić iz Gornjih Srđevića dočekaće zimu u toplijim prostorijama nakon što im je izgrađena nova kuća uz finansijsku pomoć Vlade Republike Srpske.

Vrejići su živjeli u trošnom domaćinstvu, a nova kuća površine 74 kvadratna metra raspolaže sa tri sobe, dnevnim boravkom, kuhinjom i ostavom. Od izgradnje temelja do pokrivanja kuće prošlo je svega 28 dana.

Ključeve novog doma Vrejićima je uručila ministarka finansija RS Zora Vidović, koja je rekla da je presrećna što su ovoj porodici omogućili kvalitetniji život.

- Naša namjera je da kroz ovakve vidove pomoći zadržimo mlade u seoskim područjima i pomognemo djeci iz višečlanih porodica da se uspješno školuju. Prilika za to biće i javni poziv Vlade RS za finansiranje gradnje kuća mladim bračnim parovima u ruralnim sredinama i samohranim roditeljima. Takođe ćemo pomoći mladima u vidu dodjele plastenika i poljoprivredne mehanizacije - kazala je Vidovićeva.

Vrejići imaju četvoro djece, a najstarija je Mirjana, koja ima 22 godine, dok najmlađi Siniša ima svega 15 dana. Otac Radenko zahvalio je svima koji su omogućili njegovoj porodici da otvori novo životno poglavlje.

- Uvijek je bilo i biće dobrih ljudi, što su ovim gestom i pokazali. Nemam redovna primanja i samostalno nisam mogao ući u ovu investiciju, jer uglavnom radim na dnevnicu u selu kako bih prehranio porodicu - rekao je Radenko.

Izgradnju kuće pomogla je i opština Srbac uz nekoliko drugih donatora. Načelnik opštine Mlađan Dragosavljević kazao je da će se lokalna uprava uključiti i u opremanje kuće potrebnim namještajem.

- Istinski smo posvećeni poboljšanju demografske slike, zbog čega smo donijeli brojne pronatalitetne mjere, od jednokratne pomoći za novorođenu djecu u iznosu od 250 do 1.000 KM, preko subvencije mladim bračnim parovima za kupovinu građevinskog placa i oslobađanje taksi na priključak vode prilikom izgradnje kuće, te mjesečne naknade od 100 KM za porodice sa četvoro i više djece, za šta iz budžeta izdvajamo oko 50.000 KM - rekao je Dragosavljević.

Podrška

Projekat izgradnje kuće za Vrejiće kandidovao je Savjet mjesne zajednice Srđevići kod republičkih i opštinskih institucija. 

- Obilazeći višečlane porodice u selu, uvjerili smo se da Vrejići žive u najtežim okolnostima. Planiramo da na sličan način zbrinemo još nekoliko porodica, za šta smo dobili podršku Vlade RS i opštine Srbac - rekao je predsjednik Savjeta MZ Srđevići Živko Todorović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana