Vjetar nosio crijep, grad uništio kukuruz

Ž. K. - M. V.
Vjetar nosio crijep, grad uništio kukuruz

Banjaluka - Velikom broju stanovnika Laktaša nevrijeme je pričinilo značajnu štetu, zbog čega su vikend proveli radno, pokušavajući da je saniraju.

Jako nevrijeme zahvatilo je u subotu veliki dio Srpske, a najteže je pogođeno područje Laktaša, Gradiške, Srpca i Prnjavora, gdje je ispaljeno 39 protivgradnih raketa. Jaka kiša, vjetar i grad najveće muke zadali su poljoprivrednicima, a pričinjena je šteta i na stambenim objektima i elektromreži.

- Na području Gradiške ispaljeno je 19 raketa, Laktaša 13, Prnjavora četiri, a u Srpcu tri - kazali su u Protivgradnoj preventivi RS.

Najveća šteta pričinjena je na području Laktaša, koje je zahvatio gradonosni oblak širine 500 metara i dužine sedam kilometara, protežući se od Aleksandrovca do Klašnica. Olujni vjetar je nosio crijep sa kuća, a grad veličine oraha uništio je plastenike i zasade kukuruza.

- Gradonosne padavine su potrajale duže od pola sata, što je pričinilo veliku štetu usjevima, kućama i elektrodistributivnoj mreži - kažu u Protivgradnoj preventivi.

Na imanju Ostoje Vučenovića iz Petoševaca kod Laktaša od kukuruza su ostale samo stabljike.

- Bilo je strašno. Kukuruz je bio zasijan na tri hektara, a nevrijeme je sve povaljalo. Ne znam šta ću - kaže Vučenović.

Mještanin Romanovaca Tomislav Kovačević kaže da je jak vjetar praćen kišom pričinio štetu na kućama.

- Olujni vjetar dizao je crijep sa kuća i pomoćnih objekata, a stradali su i plastenici - kaže Kovačević.

Uništen je i semafor na stadionu mjesnog drugoligaša Laktaša, te pokidana ograda na igralištu, a bez oštećenja nije prošao ni dio krova klupskih prostorija.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana