Vještačka kiša spasava usjeve

Milijana Latinović
Vještačka kiša spasava usjeve

Banjaluka - Navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta u Srpskoj uveliko zaostaje za potrebama i mogućnostima, a prema podacima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, svega 1.700 hektara je u sistemu navodnjavanja.

Do 1990. godine ovim sistemom bila su obuhvaćena oko 7.262 hektara, od ukupno 158.000 hektara pogodnih za navodnjavanje.

- Ti sistemi su sada najvećim dijelom devastirani i van funkcije i zahtijevaju kompletnu rekonstrukciju - rekli su u Ministarstvu poljoprivrede i dodali da ima dosta manjih parcela koje se navodnjavaju povremeno sa mobilnim sistemima, uglavnom tamo gdje se gaji povrće.

- Da bi bile povećane parcele pod navodnjavanjem, Ministarstvo realizuje projekat Svjetske banke vrijedan 20 miliona dolara. Lani je ovim projektom završena izgradnja sistema na 824 hektara poljoprivrednog zemljišta - rekli su u Ministarstvu i istakli da je u toku izgradnja sistema na dodatnih 818 hektara.

- U planu je izgradnja sistema na Ljubinskom polju na površini od 230 hektara, zatim u Bratuncu na 488 hektara i Laktašima na 100 hektara. U toku je i izgradnja kanala koji bi vodu iz Vrbasa prevodio u kanal Osorina i obezbijedio vodu za navodnjavanje oko 3.818 hektara - rekli su u Ministarstvu.

Vlasnik firme "Jelena" iz Kozarske Dubice, koja se bavi ratarskom i mlinskom proizvodnjom, Marko Vlajsević ističe da je zahvaljujući sistemu navodnjavanja prinos na njivama veći za 30 odsto.

- Nemoguće je u ovakvim godinama ostvariti dobre prinose bez sistema za navodnjavanje. Već sada se vidi razlika na njivama koje smo navodnjavali, u odnosu na one koje nisu u ovom sistemu - rekao je Vlajsević.

Dodao je da su ulaganja u sistem navodnjavanja velika, ali zahvaljujući Ministarstvu poljoprivrede, dio novca se kroz podsticaj vrati, pa je ovo sigurno isplativa investicija.

- Sa dva tifona za navodnjavanje uspijevao sam da pokrijem 118 hektara kukuruza za 24 sata - naglasio je Vlajsević.

Poljoprivrednik iz Šamca Nikola Filipović je istakao da bi bez sistema za navodnjavanje ove godine ostali bez roda žitarica.

- Obrađujemo oko 250 dunuma zemljišta, pod kukuruzom i sojom i sve je pokriveno sistemom navodnjavanja - kazao je Filipović.

Dodao je da na jednoj manjoj parceli od pet dunuma, koja nije u sistemu, roda kukuruza gotovo i nema.

Podsticaji

Pravo na podsticaj za izgradnju sistema i nabavku opreme za navodnjavanje prošle godine su ostvarila 202 korisnika, kojima su isplaćene ukupno 607.563 marke.

Za potrebe izgradnje individualnih sistema za navodnjavanje u ovoj godini obezbijeđena su 1,3 miliona maraka.

Na adresu resornog ministarstva pristiglo je ukupno 345 zahtjeva za ostvarivanje podsticaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana