Vjerski simboli i bujna mašta ukrasili slavski kolač Rogatičanke Anđelke Đerić

Sreten Mitrović
Vjerski simboli i bujna mašta ukrasili slavski kolač Rogatičanke Anđelke Đerić

ROGATICA - Unoseći vjersku simboliku i koristeći svoju bujnu maštu i kreativnost Rogatičanka Anđelka Đerić napravila je najljepši slavski kolač i pobijedila na takmičenju održanom na Ilindanskom saboru “Borike 2024”.

Ponosna pobjednica priča da je kolač umijesila kao što godinama radi za svoju krsnu slavu Đurđevdan i prislavu Malu Gospojinu.

- U ukrašavanje unosim svu svoju kreativnost i znanje o kolaču koji je, po mom shvatanju, simbol Isusovog tijela i sa voštanom svijećom i slavskim žitom neizostavan dio svake slave. Kolač se lomi i simboliše stradanje Isusa Hrista za ljudski rod - objasnila je Đerićeva, koja je profesorica srpskog jezika u penziji i bivša direktorica Narodne biblioteke.

Kada počne ukrašavanje, u prvom redu je, priča ona, krst kao simbol pravoslavlja, a njegovoj izradi je posvetila posebnu pažnju.

- Tu je, radi dekoracije, i tradicionalna pletenica, zatim pečat na kojem skraćeno piše “Isus Hrist pobjeđuje”. Neizostavno je i klasje žita uz grozd grožđa sa burencetom za vino, koji simbolišu rodnu godinu, pune ambare i bogatu trpezu. Tu je i golub kao simbol Svetog  duha, mira i zdravlja - priča pobjednica.

Na mom kolaču, kazuje Anđelka, je i otvorena knjiga, simbol svetog jevanđelja i životnog napretka.

- Cvjetovi koje sam poredala po kolaču izraz su moje kreativnosti u vrijeme pravljenja kolača i predstavljaju ljepotu i čistoću duše ukućana - istakla je Đerićeva.

Svim tim elementima, priča Anđelka, ukrasiće i krsni kolač za slavu opštine Preobraženje Gospodnje, jer je kao pobjednica na Ilindanskom saboru dobila čast da pripremi i taj kolač.

I ove godine ovo takmičenje izazvalo je veliku pažnju, kako žena koje su pripremale slavske kolače, tako i onih koji su dolazili da vide sve te rukotvorine. Osim Rogatičanki, na takmičenju su učestvovale i domaćice iz susjednih opština i grada Istočno Sarajevo.

- Na takmičenje je doneseno 19 kolača, čak za deset više nego što ih je bilo 2020. godine, kada je u program Ilindanskog sabora na Borikama prvi put uvršteno ovo jedinstveno takmičenje. Kao i svako drugo, i ono ima svoja pravila i žiri u kojem je obavezno i prošlogodišnji pobjednik. Tako je ove godine žiri vodila Slađana Ujić koja je lani napravila najljepši slavski kolač - objasnio je direktor opštinske Turističke organizacije u Rogatici Predrag Ujić.

Uvažavajući mišljenja i druge dvije članice žirija, predstavnice boričkog crkvenog odbora Aleksandre Jović i Turističke organizacije Slavice Anđelić, za najljepši kolač izabran je onaj ispod kojeg je pisalo ime Anđelke Đerić. Žiri je jednoglasno ocijenio da njen slavski kolač ispunjava cilj takmičenja, a to je njegovanje i očuvanje tradicije pravljenja slavskog kolača na ovim prostorima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana