Vjernici iz Dervente posjetili svetinje u Rumuniji

Srna
Vjernici iz Dervente posjetili svetinje u Rumuniji

Derventa - Grupa vjernika iz Dervente, predvođena protojerejem Ilijom Jovićem boravila je na šestodnevnom pokloničkom putovanju svetinjama u Rumuniji, sa prvenstvenom namjerom da se pokloni moštima Svete Petke u Jašiju, koje se tu nalaze od 1641. godine.

Putovanje je započeto 3. septembra, a učesnici su prvo posjetili manastir Nemc u srcu Karpata i Crkvu Svetog Georgija u kojoj se nalazi i čudotvorna ikona ovog svetitelja, gdje su se pričestili, a sveštenik Ilija Jović služio je liturgiju uz sasluženje manastirskih monaha.

Vjernici iz Dervente posjetili su i manastir Sihastrija sa crkvom posvećenom Svetoj Teodori, zatim keliju starca Kleope, kao i grobove staraca Kleope i Pajsija, objavljeno je na sajtu Eparhije zvorničko-tuzlanske.

Put je hodočasnike odveo u manastir Seku, gdje je Crkva Svetog Jovana Krstitelja.

“Nastavili smo dalje ka krajnjoj destinaciji Jaši, osnovnom cilju našeg pokloničkog putovanja. Poučeni pričama o čudima svetiteljke i događajima našeg vodiča Arsenija nismo ni osjetili napore puta prepunog serpentina preko predivnih zelenih Karpata”, navela je jedna od učesnica ovog pokliničkog putovanja Radmila Velimirova.

Ona je istakla da je grupa vjernika iz Dervente bila fascinirana prelijepom Crkvom Svete Petke i da su “jedva dočekali da se poklone moštima svetiteljke, tom nepresušnom duhovnom izvoru za pravoslavni narod”.

“Posebna čast za sve nas bila je liturgija u Crkvi Svete Petke na kojoj je sasluživao naš prota Ilija sa rumunskim sveštenstvom”, navela je Velimirova i dodala da je poklonička grupa prisustvovala svim bogosluženjima i pričešćivala se na svim liturgijama.

U Jašiju su posjetili Crkvu Svetog Nektarija sa moštima mnogih svetitelja i Crkvu Svetog Nikole, najstariju u tom kraju koja potiče iz 15. vijeka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana