Vjera jača od hladnih rijeka

Marijana Miljić, dopisnici
Vjera jača od hladnih rijeka

Banjaluka - Ni temperatura ispod nule juče nije spriječila hrabre mladiće širom Srpske da skoče u hladne rijeke kako bi se nadmetali u tradicionalnom bogojavljenskom plivanju za Časni krst.

Prvi do Časnog krsta u Banjaluci, koji je u rijeku Vrbas spustilo vladika banjalučki Jefrem, doplivao je Aleksa Jošić (22). Pored njega zaplivalo je još 40 muškaraca, koje je veliki broj građana bodrio sa Gradskog mosta. Jošiću, koji je darovan zlatnikom, ovo je četvrti put da pliva za Časni krst, a treći put da pobjeđuje.

- Prije šest godina prvi put sam plivao za Časni krst. Tada je bilo i najhladnije, a poslije toga nas vrijeme uvijek posluži  - rekao je Jošić.

Bogojavljenski krst u Prijedoru našao se u rukama Danijela Drljače koji je bio pobjednik i prethodne dvije godine.

-  Za mene su veliki pobjednici i ostali momci koji su se odlučili da plivaju u ovako teškim uslovima - rekao je Drljača koji je kao nagradu dobio zlatnik.

Mario Vukojević (24) iz Novog Grada prvi je doplivao do Časnog krsta na ušću rijeke Sane u Unu. Vukojević koji je i lani pobijedio, rekao je da je imao više sreće od drugih.

Najbrži u Derventi je bio Zoran Vidović (23), a i njemu je ovo treća uzastopna pobjeda u plivanju na Bogojavljenje.

Trećom pobjedom može da se pohvali i Gojko Basurić (21) iz Srpca koji je u rijeci Savi doplivao do Časnog krsta.

- Tri puta sam bio najbrži, tako da se više neću takmičiti u Srpcu. Planiram dogodine da učestvujem u bogojavljenskom plivanju na Romaniji, jer iz ovog kraja potiče moja majka - rekao je Basurić koji je zlatni dukat poklonio jednom od organizatora manifestacije, Marku Bogosavcu.

Prvi do Časnog krsta je stigao i Nemanja Rajilić (20) iz Čelinca, kojem je ovo jedno od najdražih priznanja.

- Ljubav prema Bogu i toplota oko srca mi daje snagu da nastavim i dalje da plivam za Časni krst - rekao je Rajilić.

Do Časnog krsta na Drini kod bratunačke Rajske plaže prvi je doplivao Novica Vasić koga su organizatori nagradili pozlaćenim krstom, diplomom i nagradom od 300 KM.

Neđo Rebić iz Vlasenice prvi je preplivao stazu dugu 33 metra na Zvorničkom jezeru i osvojio bogojavljenski Časni krst, dok je pobjedu u Istočnom Sarajevu odnio Borislav Otović.  Do bogojavljenskog krsta u Višegradu prvi je stigao Vladan Simić (21), koji je rekao da je rijeka Drina bila hladna, ali da su ipak uspjeli zaplivati u njoj.

Najbrži u Petrovu bio je Aleksandar Petrović kome je načelnik ove opštine Ozren Petković darovao zlatnik.

Tridesetak odvažnih momaka zaplivalo je u Trebišnjici, a najbrži među njima je bio Aljoša Slavić (19).

Slavić je rekao da šesti put učestvuje u takmičenju, a prvi put pobjeđuje i da je ovo za njega poseban dan, kada mu ne smeta hladnoća, jer osjeća unutrašnju toplotu od Bogojavljenja. On je naveo da se juče nije dvoumio da li da ode na zakazani ispit iz matematike ili da učestvuje u plivanju za Časni krst. Prije plivanja za Časni krst u crkvama i hramovima održana je sveta liturgija.

Oproštajni skok

Branislav Nikić (60) juče je, povodom Bogojavljenja, skočio sa mosta u rijeku Bosnu, kod željezničke stanice u Doboju.

Nikić, koji već 19 godina skače u Bosnu sa dobojskog mosta, rekao je da je riječ o oproštajnom skoku i da tradiciju prepušta mlađima. On je naveo da je skakao sa mosta u Bosnu i kada je temperatura bila 19 stepeni ispod nule.

- Jedini motiv za skok je što sam takav - rekao je Nikić, koji je poznatiji kao Gero, te je zahvalio okupljenima koji su ga i ove godine podržali.

Fudbaleri

U Čelincu je u bogojavljenskom plivanju učestvovalo 10 mladića, uglavnom fudbalera FK "Čelinac" koji su na ovaj način odali i počast Mili Šugiću, tragično nastradalom 22. maja prošle godine. Šugić je godinama, najčešće jedini, na Bogojavljenje plivao u hladnoj Vrbanji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana