Vječno sjećanje na junake Posavske brigade

Srna
Vječno sjećanje na junake Posavske brigade

Brčko - Spomen-obilježje na kojem su upisana imena 110 poginulih boraca Drugog bataljona Prve posavske brigade Vojske RS otkriveno je i osveštano juče u Donjem Breziku kod Brčkog.

Spomenik su otkrili ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović, ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić zajedno sa djecom ubijenih junaka Smiljanom Todorčević-Rakita, Goranom Damjanovićem i Aldijanom Đorđić.

Savanović je istakao da je ovo spomenik najboljim i najhrabrijim borcima koji su život dali za slobodu, otadžbinu i pravoslavnu vjeru.

- Sa ponosom otkrivamo spomenik koji će trajati vječno kao sjećanje na sve što su dali za RS i svoj narod - poručio je Savanović.

Đokić je naglasio da RS i njene institucije neće zaboraviti borce i sve one koji su dali živote za njeno stvaranje.

- RS u skladu sa mogućnostima nastoji da poboljša položaj boračkih kategorija, iako to sigurno nije dovoljno, jer borci sa pravom zaslužuju više. To ostaje obaveza i budućim generacijama političara u Srpskoj da na jednak način ili još više brinu o tome - rekao je Đokić navodeći da je Vlada RS pomogla podizanje spomenika jer je to Donji Brezik zaslužio zbog herojstva svojih junaka.

Komandant Drugog bataljona Prve posavske brigade Vojske RS Jovica Savić, evocirajući uspomene na ratne dane, naveo je da je za slobodu srpskog naroda poginulo 110, a ranjeno 256 vojnika iz te jedinice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana