Vitezovi odmjeravaju snagu u gradskom parku u Gradiškoj

M. V.
Vitezovi odmjeravaju snagu u gradskom parku u Gradiškoj

Gradiška - Borba vitezova u streličarstvu, bacanju koplja i mačevanju, samo je dio onoga što će moći da vide posjetioci viteškog festivala, koji će prekosutra biti organizovan u gradskom parku u Gradišci.

Prvi viteški festival u RS organizovaće Zavičajni muzej Gradiška u saradnji sa Udruženjem "Beli orlovi" iz Srbije povodom Međunarodnog dana muzeja. Zavičajni muzej se na ovaj projekat odlučio nakon velikog interesovanja publike prilikom organizovanja izložbe "Doba viteštva - oružje i oruđe srednjovjekovnih ratnika" višeg kustosa istoričara Janka Vračara iz Muzeja RS, koju je posjetilo više od 3.000 posjetilaca.

- "Beli orlovi" godinama izrađuju srednjovjekovno oružje i oklope, te prezentuju viteške borbe širom Evrope - rekao je v.d. direktora muzeja Bojan Vujinović.

Kovač mačeva iz Udruženja "Beli orlovi" Slobodan Marinac kaže da će u okviru festivala posjetioci moći da vide viteška nadmetanja, koja podrazumijevaju scenske dogovorene borbe.

Marinac je dodao da će publici biti prezentovana vještina gađanja sa lukom i strijelom, bacanje sjekira, a biće organizovana i škola mačevanja u okviru koje će se se najmlađi "boriti" sa mačevima od pjene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana