Višenamjensko strelište otvoreno u Strigovi kod Kozarske Dubice

Jana Kezić
Višenamjensko strelište otvoreno u Strigovi kod Kozarske Dubice

KOZARSKA DUBICA - Ljubitelji prirode i streljaštva moći će da uživaju u novootvorenom višenamjenskom strelištu u Strigovi kod Kozarske Dubice koje je, osim gađanja lovačkom puškom, namijenjeno i za korišćenje karabina i pištolja, pa će ga za vježbu koristiti i policajci, a rekreativno i demobilisani borci.

Strelište za gađanje letećih meta izgradili su članovi Lovačkog udruženja (LU) “Jelen”, sekcija Knežica, uz pomoć opštine Kozarska Dubica, Ministarstva unutrašnjih poslova RS, ali i Ministarstva rada  i boračko-invalidske zaštite RS.

Predsjednik LU “Jelen” Slobodan Borojević za “Glas Srpske” je rekao da je riječ o jedinstvenom tipu strelišta na našim prostorima.

- Bitno je naglasiti da ono neće služiti samo lovcima nego i Ministarstvu unutrašnjih poslova u sprovođenju obuka pucanja - rekao je Borojević. Osim letećih meta, napravljena je i nadstrešnica, te u zemlju ukopana mašina iz koje izlijeću golubovi.

- Takođe smo napravili i platformu sa koje se iz ležećeg, sjedećeg i stojećeg stava može pucati u metu - kazao je Borojević.

Svima je drago, kaže Borojević, što će pripadnici MUP-a jednom godišnje baš tu moći da obavljaju obuku. Tako su već dobili zahtjev od Policijske uprave (PU) Prijedor pa će na strelištu biti organizovana dvodnevna obuka.

- Dogodine ćemo tražiti i da održimo kup RS u gađanju meta golubova, a otvaranjem strelišta spasen je od zaborava jedan prostor u kojem će se ljudi više družiti i okretati selu - rekao je Borojević.

Objasnio je da je ovom strelištu, koje je sada sportsko-rekreativno, potrebno još malo da postane i komercijalno.

- U tom slučaju biće zaposlene dvije osobe, a svi znamo koliko u današnjim uslovima znači nekoga zaposliti - rekao je Borojević.

Podsjetio je da je lovački dom, koji je udaljen od centra Kozarske Dubice oko 15 kilometara, nekada bi­o škola koja je uz pomoć naroda radila do Drugog svjetskog rata, tokom kojeg je postala ratna bolnica. Ispričao je da je škola u ratu spaljena i porušena, te da je kasnije obnovljena i radila je sve do 1987. godine.

- Od zatvaranja škole, čiji zidovi pamte mnoge istorijske događaje, objekat je prepušten propadanju i zub vremena je uzeo svoje. Mi lovci smo 2013. godine podnijeli zahtjev i od opštine dobili na korišćenje taj prostor, gdje smo napravili lovački dom - rekao je Borojević.

U školi su, kako kaže, ostavili sve table i detalje koji su sačuvani, a mještanima rado ustupe prostor kada im je potreban za neko okupljanje.

- U blizini škole postojalo je igralište koje je preraslo u šumu pa smo prije dvije godine podnijeli zahtjev opštini da nam da i to i tu je sada napravljeno baš ovo strelište - rekao je Borojević.

LU “Jelen”

Lovstvo je među najvažnijim oblicima turizma u Kozarskoj Dubici, a Lovačko udruženje “Jelen” osnovano je davne 1910. godine i jedno je od prvih lovačkih društava na ovim prostorima. Broji više od 500 članova i gazduje lovištem koje se prostire na više od 47.000 hektara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana