Više od deset hiljada vjernika u litiji na obilježavanju Dana Svetog Vasilija

Srna
Više od deset hiljada vjernika u litiji na obilježavanju Dana Svetog Vasilija

Nikšić - U Nikšiću je večeras završena proslava gradske slave i Dana Svetog Vasilija Ostroškog tradicionalnom litijom u kojoj je bilo više od deset hiljada ljudi.

Svečana litija prošla je ulicama Nikišića poslije večernje službe u Sabornom hramu Svetog Vasilija, zadužbine ruskog cara Nikolaja Drugog, a zaustavljala se na raskrsnicama da bi se čitala jevanđelja. Vladika budimljansko-nikšići Joanikije rekao je da su u litiji učestvovali mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, mitropolit istočno-američki Irinej, episkopi južnoameričko-buenosajreski Kirilo, dioklijski Metodije, slavonski Jovan i zahumski-hercegovački i primorski Dimitrije.

“Naučili smo da povezujemo Trebinje, Mrkonjić grad, Popovo polje sa Nikšićem i Ostrogom. Sveti Vasilije nam donosi ljubav. Mi smo bili jedna eparhija stotinama godina... Tu su i naša draga braća iz Rusije i Ukrajine”, rekao je vladika Joanikije.

On je naglasio da su u litiji bili pravoslavni vjernici iz raznih krajeva koji se mole ostroškom svetitelju.

Vjernicima se večeras obratio i mitropolit istočno-američki Irinej koji je istakao značaj sabranja na ovaj dan da bi podigli glas Bogu i zahvalili za svetitelja kojeg je podario ovom narodu.

Obilježavanje Dana Svetog Vasilija Ostroškog počelo je 7. maja od kada su ulice Nikišiać bile pune hodočasnika iz Hercegovine, Romanije, Krajine i drugih gradova Republike Srpske, ali i Srbije i Crne Gore koji su išli na poklonjenje ćivotu svetitelja u manastir Ostrog.

Među hiljadama vjernika u litiji su učestvovali i lideri Nove srpske demokratije Andrija mandić i Demokratske narodne partije Milan Knežević sa poslanicima Demokratskog fronta Skupštini Crne Gore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana