Više od 500 polaznika kurseva, u avgustu ljetni kurs kineskog jezika

Srna
Više od 500 polaznika kurseva, u avgustu ljetni kurs kineskog jezika

BANjALUKA- Na kursevima Konfucijevog instituta Univerziteta u Banjaluci učestvovalo je više od 500 polaznika koji su željeli da više nauče o Kini, kineskom jeziku i kulturi, a trenutno je u pripremi intenzivni ljetni kurs kineskog jezika za početnike, rekla je Srni direktor ovog instituta Ljiljana Stević.

Stevićeva je navela da se ljetni kurs za početnike svake godine održava u avgustu, a svi koji su zainteresovani da ga pohađaju mogu se prijaviti na mejl adresu [email protected].

"Ove godine, ljetni kurs ćemo prvi put održati i za učenike i profesore banjalučke Gimnazije u Konfucijevoj učionici u ovoj srednjoj školi", rekla je Stevićeva.

Nakon toga, dodala je ona, u septembru slijedi obilježavanje Svjetskog dana Konfucijevih instituta, kao i proslava prvog rođendana Konfucijeve učionice u Gimnaziji - Konučionice.

"Ovo je prva Konfucijeva učionica otvorena u BiH i veliki broj učenika i nastavnika banjalučke Gimnazije učestvuje u njenom radu i aktivnostima, a plan nam je i otvaranje Konfucijeve učionice u Doboju", navela je Stevićeva.

Prema njenim riječima, u planu je da od akademske 2022/23 godine počne sa radom studijski program Sinologija na Filološkom fakultetu Univerziteta u Banjaluci.

"Možemo biti više nego zadovoljni velikim brojem polaznika koji su prošli kurseve kineskog jezika na Konfucijevom institutu i koji su dobili sertifikate, te položili određen nivo ispita HSK", rekla je Stevićeva.

Ona je navela da su za nešto više od tri godine postojanja Konfucijevog instituta, polaznici došli do nivoa HSK 4, koji odgovara evropskom referentnom okviru nivoa B2.

"Osim toga, veliki broj zvaničnika, akademskih radnika, studenata i polaznika Konfucijevog instituta dobilo je priliku da određen vremenski period boravi u Kini, te stekne veliki broj kontakata i novih poznanstava i stekne nova iskustva", rekla je Stevićeva.

Ona je rekla da je Konfucijev institut u proteklom periodu, osim kurseva i takmičenja iz kineskog jezika, organizovao niz onlajn predavanja stručnjaka sa Univerziteta u Banjaluci i iz regiona, kao i ambasadora Kine u BiH Đi Pinga, a koji je govorio o stogodišnjici osnivanja Komunističke partije Kine.

Stevićeva je napomenula da Institut nije prestao sa kursevima kineskog jezika ni tokom pandemije virusa korona, nego su samo u određenim periodima održavani onlajn.

"Broj polaznika je zadržan skoro na nivou koji je bio prije pandemije, a zahvaljujući onlajn platformama, održavali smo nastavu i sa učenicima iz škola koji nisu iz Banjaluke, kao što su srednjoškolski centri iz Srpca i Doboja", rekla je Stevićeva.

Ona je dodala da su održana i brojna onlajn predavanja i seminari, u skladu sa epidemiološkim mjerama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana