Virtuelna kampanja upozoravanja na opasnosti od mina

Srna
Virtuelna kampanja upozoravanja na opasnosti od mina

SARAJEVO - Eufor će na Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina - 4. april, pokrenuti virtuelnu kampanju upozoravanja na ovu opasnost koja je osmišljena u bliskoj saradnji sa Centrom za uklanjanje mina u BiH (BH MAK) i Oružanim snagama BiH.

Video-materijal o opasnostima od mina namijenjen je djeci, omladini i porodicama koji u vrijeme ograničenih javnih kontakata mogu pratiti predavanja u svojim domovima.

Ovaj materijal služi za edukaciju ljudi o minama, opasnostima od njih i kako se ponašati ako se naiđe na minu.

“Virtuelna edukativna kampanja upozoravanja na opasnosti od mina omogućava Euforu da nastavi da pruža pomoć BiH kako bi postala zemlja bez mina”, saopšteno je iz Eufora.

Jedan od najvećih donatora za potrebe protivminskih akcija u BiH je EU, koja je za te potrebe do sada izdvojila oko 46 miliona evra, a osim uklanjanja mina, EU pruža podršku povratnicima i žrtvama nagaznih mina u BiH, unapređujući bezbjednost građana, a finansirala je i uspostavljanje Platforme informacionog sistema za BH MAK, koja je u stanju da pruži tačne, transparentne i pouzdane podatke o protivminskim akcijama.

Euforovi timovi za vezu i osmatranje (LOT), u okviru svojih redovnih aktivnosti drže predavanja o opasnostima od mina širom BiH - posjećuju škole, razna udruženja i klubove s ciljem pomoći smanjenju broja žrtava minsko-eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata na minimum.

“Međutim, mjere koje su uvedene zbog pandemije ograničile su LOT timovima mogućnost da drže predavanja o opasnostima od mina u školama”, podsjetili su iz Eufora.

U saopštenju je navedeno da je Eufor u bliskoj saradnji sa svojim partnerima, BH MAK-om i Oružanim snagama BiH, radio na pripremi video-materijala koji bi njemu i LOT timovima poslužio za izvođenje virtuelne edukacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana