Vikend naselje vraća sjaj boričkom platou (FOTO)

Sreten Mitrović
Vikend naselje vraća sjaj boričkom platou (FOTO)

ROGATICA - Moderno vikend naselje trebalo bi da nikne na boričkom platou, nadomak Rogatice, čime će ovom slikovitom mjestu, kojem se svojevremeno davala prednost u odnosu čak i na Zlatibor, biti vraćen turistički sjaj.

Ovaj ambiciozni projekat, nazvan “Vikend naselje 2”, predstavlja ključni korak ka oživljavanju nekada nadaleko poznatog platoa te obećava da će postati atraktivno odredište za ljubitelje netaknute prirode i mirnog odmora. Nakon dugotrajnih planiranja, odbornici Skupštine opštine Rogatica podržali su izradu zoning plana naselja, koje će se prostirati na 40 hektara u okviru budućeg turističkog centra na Borikama.

Smješteno desno od legendarnog hotela “Borike”, koji je već godinama pod katancem, naselje će nuditi više od 130 parcela za gradnju vikend kuća i bungalova.

Izrada plana povjerena je “Urbis centru” iz Banjaluke, čiji stručnjaci su obezbijedili sve neophodne elemente infrastrukture. Ovlašćeni planer i projektant iz “Urbis centra” Goran Dimitrić istakao je na završnoj javnoj raspravi da će gradnja vikend naselja biti pod stalnim nadzorom da bi bila obezbijeđena usklađenost sa svim urbanističkim i ekološkim standardima.

A group of horses in a fieldDescription automatically generated

- Sve je na papiru i u elektronskoj verziji. Do detalja je sve razrađeno od potrebne infrastrukture, individualne i grupne izgradnje vikend kuća i bungalova, koji će zauzimati više od 20 odsto površine naselja, do vodovodne i kanalizacione mreže sa posebnim odvodom fekalnih voda. Tu je i elektromreža sa javnom rasvjetom te trafo-stanice i sva ostala infrastruktura kakvu treba da ima moderno vikend naselje smješteno u ambijentu prekrasnog boričkog platoa - istakao je Dimitrić.

Načelnik opštine Rogatica Milorad Jagodić izrazio je nadu da će odbornici podržati plan te istakao važnost obezbjeđenja finansijskih sredstava za realizaciju projekta.

- Vikend naselje planira pružiti oko 130 parcela za izgradnju vikend objekata, čime će se revitalizovati turistički potencijal ovog područja - istakao je Jagodić.

On je naglasio da će infrastruktura u blizini, uključujući asfaltni put, osnovnu školu, zdravstvenu ambulantu i druge objekte, dodatno olakšati život budućim stanarima.

Govoreći o prednostima lokacije Jagodić je istakao blizinu starog hotela “Borike”, koji bi trebalo da bude renoviran, kao i izdašno izvorište vode Kušmetovac, koje će obezbijediti vodu za cijelo naselje.

- U blizini je i crkva Svetih apostola Petra i Pavla, zdravstvena ambulanta, mjesna kancelarija te privredni, trgovinski i drugi uslužni objekti - kazao je Jagodić.

Otuda i prijedlog da oni koji konkurišu za neku od parcela u naselju moraju početi izgradnju u roku od najviše šest mjeseci po preuzimanju lokacije. Očekuje se da će ova inicijativa značajno doprinijeti ekonomskom razvoju opštine Rogatica, povećavajući atraktivnost regije kao turističke destinacije. Izgradnja Vikend naselja 2 predstavlja korak ka obnovi i prosperitetu Borika, vodeći ih ponovno prema statusu značajnog turističkog odredišta, kojem u BiH niko nije mogao parirati.

Skupština

Kako je istaknuto na javnoj raspravi, odbornici Skupštine opštine su 1. marta prošle godine donijeli odluku o pristupanju izradi zoning plana novog Vikend naselja 2.

- Prošlo je tek petnaestak mjeseci, a plan novog naselja, koji je pošao od nule, nakon više stručnih i javnih razmatranja, najvjerovatnije će na prvoj narednoj redovnoj sjednici Skupštine opštine u prijedlogu biti ponuđen odbornicima na usvajanje - istaknuto je na javnoj raspravi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana