Vidovdanskom olimpijadom čuvaju sjećanje na Bitku života

Srna
Vidovdanskom olimpijadom čuvaju sjećanje na Bitku života

Prnjavor - U Kulašima kod Prnjavora danas se održava 21. Vidovdanska olimpijada u znak sjećanja na proboj Koridora i na 626 srpskih boraca sa područja ove opštine koji su poginuli u proteklom ratu.

Predsjednik opštinske Boračke organizacije Vlado Živković rekao je da su

borci sa područja opštine Prnjavor dali značajan doprinos u proboju Koridora, jednoj od najvažnijih bitaka za stvaranje Republike Srpske, nazvanoj i "bitka života".

"Prnjavor je osvjetlao obraz kada je u pitanju proboj Koridora. U znak sjećanja na taj istorijski događaj i 626 boraca sa područja opštine koji su dali svoje živote za stvaranje Republike Srpske 21 godinu održavamo olimpijadu u Kulašima, na kojoj se nekadašnji saborci, ali i nove generacije takmiče i druže", kaže Živković.

Živković je podsjetio da su sa područja ove opštine u borbama direktno učestvovale Prnjavorska laka brigada i jedinica "Vukovi s Vučijaka", dok su na pomoćnom pravcu dejstvovali 27. motorizovana brigada, posebne jedinice policije i dijelovi inžinjerijskih jedinica.

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš kaže da je Vidovdanska olimpijada prilika da se preživjeli poklone sjenama svih 626 srpskih junaka sa područja ove opštine, koji su živote dali za odbranu Prnjavora i stvaranje Republike Srpske.

"Ova olimpijada je iz godine u godinu sve brojnija i potvrđuje da postoji način da se ljudi okupljaju i druže", rekao je Tomaš.

On je naglasio da će opština Prnjavor i u narednom periodu uraditi sve što može da podrži Boračku organizaciju, ali i sve druge organizacije koje se bave pitanjima boraca.

Delegacije lokalne vlasti i Boračke organizacije prisustvovale su pomenu i parastosu za poginule borce iz sela Kulaši i Popovići, a na spomen obilježje u Kulašima položeni su vijenci i cvijeće.

Na današnjoj Vidovdanskoj olimpijadi učestvuje 25 ekipa, a takmičenja se odvijaju u šest sportskih disciplina.

Proglašenje pobjednika i zatvaranje olimpijade očekuju se u kasnim večernjim časovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana