Vidovdanski sajam u Gradišci: Sa domaćim proizvodima nema greške!

Milan Vujić
Vidovdanski sajam u Gradišci: Sa domaćim proizvodima nema greške!

GRADIŠKA - Na četvrtom po redu Vidovdanskom sajmu “Kuće Lijevča i Potkozarja” na Trgu Čubrilovića u Gradišci domaće prehrambene i druge proizvode tradicionalno je predstavilo oko 20 proizvođača iz Gradiške, Laktaša i Srpca.

Saša i Dragana Tomić su postali zaštitni znak “Kuće Lijevča i Potkozarja”. 

Razvili su proizvodnju u Bok Jankovcu kod Gradiške, stvorili bogatu lepezu proizvoda i postali poznati pčelari širom zemlje.

- Med, propolis, polen, matična mliječ i ostali pčelinji proizvodi su ono što izlažemo. Ne smijemo zaboraviti ni rakije na bazi meda. Podržavamo ovakve sajmove, oni nam znače i za vlastitu promociju, ali i za prodaju - kaže Saša Tomić.

Među onima čiji proizvodi još nisu u ponudi “Kuće Lijevča i Potkozarja”, ali teže to da ostvare su Milica Ivaštanin iz Gradiške koja proizvodi ljekoviti napitak “konbuha”.

-”Konbuha” je prirodni napitak nastao fermentacijom šećernog zelenog čaja sa dodatkom tzv. čajne gljive. Sastoji se od četiri sastojka - voda, šećer, zeleni čaj i “čajna gljiva”. To je prirodni probiotik, antibiotik, dobra je za bolove u zglobovima, artritis, čisti organizam, prirodna je i zdrava - kaže Ivaštaninova.

Sandra Blagić iz Laktaša proizvođač je prirodne kozmetike “Božija bašta”.

- Proizvodimo meleme, sapune od kozijeg mlijeka, ulja za bradu i kosu, kao i čajeve. Pored biljke od koje pravim proizvod tu su sastojci maslinovo ulje i svinjska mast - kaže Blagićeva.

Supružnici Gordana i Mihajlo Dojčinović iz Gornjih Podgradaca bave se proizvodnjom voća, a od prije šest godine i zdravih sokova. U ponudi za sada imaju više od 20 vrsta sokova i oko deset namaza, pekmeza, kompota i džemova, a asortiman šire po želji kupaca.

- Tržište nije bilo lako osvojiti. U početku smo se direktno promovisali na raznim sajmovima i manifestacijama poput ove u Gradišci. Proizvodnju konstantno proširujemo i usavršavamo i nabavljamo novu opremu za preradu sirovina - ističe Gordana.

Direktor Turističke organizacije grada Gradiška Danka Mirjanić istakla je da su izloženi proizvodi koji se mogu kupiti u “Kući Lijevča i Potkozarja” te da su proizvođači ti koji na ovakvim sajmovima kupcima sami mogu najbolje da predstave svoje proizvode.

- Na Vidovdanskom sajmu uvijek se predstavi nekoliko novih proizvođača, koji još nisu stekli sve uslove da njihov proizvod bude u nekom prodajnom objektu, ali koji tome teže - rekla je Mirjanićeva.

Ona je dodala da je sve više malih domaćih poljoprivrednih proizvođača koji su zainteresovani da svoje proizvode izlažu i prodaju u “Kući Lijevča i Potkozarja”, koju u ovom periodu godine kupci i turisti sve više posjećuju.

Podrška grada

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić istakao je da je Vidovdanski sajam “Kuće Lijevča i Potkozarja” postao prepoznatljiv po tome što promoviše zdrave ekološke domaće proizvode. On je dodao da Gradska uprava podržava domaće proizvođače i da on, kao gradonačelnik, svojim gostima i kada ide u goste poklanja upravo proizvode iz “Kuće Lijevča i Potkozarja”.

- Svi treba da promovišemo domaće proizvođače, jer su svi koji su probali naše ekološke domaće proizvode oduševljeni kvalitetom i dizajnom pakovanja - rekao je Adžić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana